STUDIU. Insomnia ar putea contribui la deteriorarea sănătății mintale și poate exacerba paranoia și halucinațiile

  • Health literacy



Problemele cu somnul sunt frecvente în rândul persoanelor care suferă de boli mintale. În mod tradițional, insomnia era considerată un simptom sau efect secundar al tulburărilor mentale, așa că tratarea ei nu reprezenta o prioritate pentru medici.

Cu toate acestea, o nouă perspectivă începe să câștige teren în comunitatea medicală. Aceasta spune că tulburările de somn pot contribui la deteriorarea sănătății mintale și pot exacerba paranoia, deziluziile și halucinațiile.

abonare

În cadrul studiului OASIS, echipa de cercetători condusă de Daniel Freeman, profesor de psihologie clinică la Universitatea din Oxford, și-a propus să determine dacă îmbunătățirea calității somnului poate reduce paranoia și halucinațiile în rândul pacienților cu tulburări mintale.

„Prea mult timp insomnia a fost trivializată, fiind considerată doar un simptom al bolilor mintale și plasată foarte jos pe lista de priorități când vine vorba despre tratament. Totuși, noi dovezi arată că tulburările de somn pot fi un factor determinant pentru multe probleme emoționale și psihologice”, a declarat Prof. Daniel Freeman într-un interviu pentru site-ul Medscape.

La studiul randomizat OASIS au participat 3.755 de studenți cu insomnie, de la 26 de universități din Marea Britanie. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: jumătate dintre ei au beneficiat de terapie cognitiv-comportamentală mediată digital, iar cealaltă jumătate a beneficiat de îngrijire standard. Starea de sănătate a pacienților a fost evaluată online în săptămânile 0, 3, 10 (sfârșitul studiului) și 22.

Pacienții care au beneficiat de terapie cognitiv-comportamentală în cadrul studiului s-au bucurat de o reducere cu 50% a insomniilor. De asemenea, incidența pentru paranoia a scăzut cu 25%, anxietatea și depresia cu 20%, iar gradul de fericire raportat a crescut cu 10%.

„Analiza datelor noastre statistice indică faptul că modificările în calitatea somnului au fost cele care au dus la modificările altor probleme cu care s-au confruntat pacienții. În concluzie, studiul nostru susține ipoteza că tulburările de somn sunt factori determinanți pentru multe boli mintale. Sperăm ca studiul OASIS să-i facă pe oameni să acorde mai multă atenție acestei probleme. Consider că somnul ar trebui să fie considerat o prioritate atunci când vine vorba despre evaluarea și tratarea bolilor mintale” – Prof. Daniel Freeman

Deși studiul oferă dovezi solide pentru stabilirea unei legături între insomnie și boli mintale, autorii recunosc că este nevoie de mai multe cercetări pentru a extinde concluziile la alte grupuri de pacienți, în afară de studenți. Totuși, Prof. Freeman a declarat că posibilitatea ca somnul să aibă efecte diferite asupra sănătății mintale a adulților este mică.

Articole recomandate:

Studiu InoMed-IMAS despre percepția românilor asupra bolilor mintale

Legea sănătății mintale va fi rescrisă și promovată în anul 2018

Google lansează un instrument de screening al depresiei în populație