Colaborare în premieră între IBM Watson și Novartis pentru tratamentul optim al cancerului de sân

  • Medicina digitalăO colaborare fără precedent ar putea revoluționa tratamentul cancerului de sân. Compania farmaceutică elvețiană Novartis și IBM Watson, unul dintre liderii tehnologiilor avansate, și-au unit eforturile într-o inițiativă de a analiza toate datele cunoscute până în prezent despre neoplasmele mamare cu ajutorul sistemului cognitiv de inteligență artificială. Scopul acestui demers este de a oferi variante de terapii personalizate bazate pe date din viața reală.

Anil Jain, Chief Medical Officer(CMO) la IBM Watson Health a declarat :

abonare

” Bazându-ne pe expertiza celor de la Novartis cu privire la cancerul de sân, avem convingerea că această colaborare va oferi instrumentul necesar pentru ca medicii si pacienții să ia decizii de tratament având cele mai bune informații la dispoziție.”

Parteneriatul își propune să utilizeze capacitatea platformei de inteligență artificială Watson for Oncology care se bazează pe tehnici analitice avansate și pe sistemul de machine learning, pentru a integra cantitatea enormă de date din experiența pe care Novartis a acumulat-o în tratatarea cancerului de sân. Obiectivul celor două companii este de a valoriza datele pentru a obține o întelegere mai bună asupra acestei afecțiuni și de a furniza un plan terapeutic individualizat ce se sprijină pe dovezi.

Supercomputerul IBM Watson este primul sistem congnitiv disponibil pe piață care și-a confirmat capacitatea de elabora scheme de tratament cu precizia unui specialist oncolog printr-o serie de studii care au fost în centrul atenției lumii medicale la Congresul Asociației Americane de Oncologie Clinică 2017 de la Chicago.

Un exemplu în acest sens este studiul desfășurat la Bumrungrad International Hospital, Thailanda, unde pentru cancerul de sân s-a obținut o rată de concordanță de 76%  între părerile medicilor și tratamentul propus de Watson.

Watson functionează printr-un un sistem de stocare de tip cloud, analizează volume mari de date și înțelege întrebări complexe adresate în limbaj natural, returnând răspunsuri bazate pe dovezi. Sursa foto – Slideshare

În cadrul Simpozonului pentru Cancerul la Sân desfășurat în 2016, la San Antonio, s-a prezentat un alt studiu derulat în India, la Manipal Comprehensive Cancer Center, unde s-a descoperit că pentru cancerului mamar triplu negativ Watson for Oncology a recomandat același tratament ca o echipă multidisciplinară de medici în 68% dintre cazuri,  pe când pentru cancerele HER2/neu negative, rata de concordanță a fost de 35%.

Dr. S.P. Somashekhar, autorul studiului, a susținut că rata mică de concordanță nu este surprinzătoare deoarece tipul de cancer HER-2/neu negativ are mai puține opțiuni terapeutice. Este evident că pentru aceste situații medicina digitală va face diferența. Medicul a mai afirmat :

“Includerea cazurilor HER-2/neu în sistemul Watson oferă șansa ca mai multe variabile să fie luate în considerare. Acest rezultat crește presiunea asupra capacitații umane de gândire. Cazurile mai complicate conduc la opinii divergente despre tratamentul recomandat.”

De asemenea, Novartis a mizat pe capacitatea supercomputerului și cu alte ocazii, anticipând acest parteneriat inovator. Împreună cu Highlands Oncology Group, a prezentat la ASCO 2017 un studiu de fezabilitate în care noua platformă IBM – Clinical Trial Matching a redus timpul necesar introducerii pacienților în programe de screening cu până la 78%.

Compania farmaceutică Novartis, cu sediul la Basel, în Elveția, are cele mai multe proiecte de cercetare pentru cancerul de sân, în derulare în prezent. Sursa foto – Pharmaphorum

Pe viitor, în funcție de rezultatele obținute din acestă colaborare, se dorește extinderea proiectului și pentru alte tipuri de neoplasme: pulmonar, colorectal, gastric, ovarian, prostatic, etc. Pană la sfarșitul anului 2017, IBM preconizează ca această tehnologie să intervină în managementul a cel puțin 12 tipuri de cancer, acoperind aproximativ 80% din incidența globală a bolii.

Mai multe informații despre platforma IBM Watson aici