Colonoscopia folosind realitatea virtuală pentru diagnosticarea cancerului de colon

  • Biotehnologie



Realizarea unei investigații simple, precum colonoscopia, a cunoscut un nou nivel de dezvoltare odată cu apariția tehnologiei Oculus Rift. Colonoscopia virtuală s-a dovedit a fi o practică sigură, eficientă și minim-invazivă, cu un potențial foarte mare în îmbunătățirea modului de diagnostic al cancerului de colon.

În iulie, anul acesta, David Randall și John Fenner de la The University of Sheffield și Peter Metherall de la Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, au primit Materialise Mimics Innovation Awards’ Global Award pentru dezvoltarea unei colonoscopii virtuale care poate fi realizată utilizând headset-ul de realitate virtuală, Oculus Rift.

abonare

Mecanismul pentru vizualizarea colonoscopiei virtuale (ORVC – Oculus Rift Virtual Colonoscopy) a fost deja implementat și testat cu succes de către 3 clinicieni – doi radiologi și un gastroenterolog. Feedbackul este surprinzător pentru o asemenea practică inovatoare, iar potențialul timpuriu a fost deja demonstrat. Totuși, înainte de a nota un beneficiu clinic semnificativ, tehnica are nevoie de un număr foarte mare de îmbunătățiri.

Imagini preluate din studiul original

Cum s-a realizat procedura?

Primul pas a constat în obținerea unei imagini CT care să surprindă în prim-plan colonul umflat cu aer și dioxid de carbon. Prin intermediul unor markeri de contrast, s-a putut diferenția mucoasa propriu-zisă a intestinului de materiile fecale. Suprafața mucoasei a fost apoi separată de mediul din jurul său, iar prin proceduri grafice s-a generat un model 3D al acesteia.

Cel de-al doilea pas a fost importarea modelului 3D în mecanismul de joc Unity. Unity este un mediu de dezvoltare al diferitelor aplicații Oculus Rift, care permite vizualizarea și interacționarea cu realitatea virtuală. Prin intermediul unei camere controlate cu un joystick Xbox, s-a putut vizualiza atât interiorul cât și exteriorul colonului.

Cancerul de colon este a doua cea mai comună cauză de deces generată de cancer, astfel încât anual se înregistrează un număr de 16.000 de decese numai în UK. Colonoscopia virtuală poate fi văzută drept o alternativă mai convenabilă decât colonoscopia optică din următoarele puncte de vedere:

  • Caracterul invaziv – deși colonoscopia tradițională este considerată „standardul de aur” al acestei practici, este cunoscută ca fiind o tehnică invazivă. Comparativ cu aceasta, colonoscopia virtuală are un profil minim-invaziv
  • Riscuri – în urma efectuării colonoscopiei optice pot apărea diverse reacții adverse mai ales dacă a fost lezată mucoasa intestinală (de la amețeală, sângerări, până la dureri abdominale severe sau stări febrile)
  • Timpul de examinare – este mai scurt în cazul colonoscopiei virtuale.