Proiectul Debug: cum sunt creați țânțarii „buni” pentru a opri transmiterea bolilor
Verily, companie Google, aduce în prim plan o soluție inovatoare pentru eliminarea transmiterii de către țânțari a bolilor precum Zika, febra galbenă, febra denga sau chikungunya. Metoda se bazează pe creșterea și eliberarea în diferite medii a unui număr foarte mare de țânțari masculi sterili care să se împerecheze cu femelele purtătoare de boală și astfel să pună capăt transmiterii virusurilor.

Țânțarii omoară anual mai mulți oameni decât o fac toate celelalte animale la un loc. Din 3.500 de specii diferite de țânțari, numai una, Aedes aegypti, este responsabilă pentru cele mai multe cazuri de transmitere a febrei galbene, virusului Zika sau a chikungunya. Mai mult de 40% din populația globului prezintă riscul de a contacta o boală transmisă de către această specie.

abonare

Proiectul Debug, inițiat de către Verily, aduce sub un scop comun oameni de știință și ingineri din toată lumea. Acesta urmărește combaterea țânțarilor „răi”, cei care răspândesc virusuri, folosindu-se de țânțari „buni”. Echipa va utiliza o metodă propusă încă din anul 1950, Sterile Insect Technique (SIT), metodă care a funcționat pe diferite tipuri de insecte, însă care nu a fost niciodată folosită pe populații de țânțari.

Sursă imagine: debug.com
Țânțarii „răi” înțeapă, se reproduc și în acest fel răspândesc boli. Țânțarii buni nu pot înțepa (fiind masculi), nu se pot reproduce, deci nu răspândesc boli.

Principiul metodei este simplu – se crește un număr foarte mare de masculi sterili și se eliberează în rândul populațiilor de insecte. Atunci când o femelă sălbatică se împerechează cu un mascul steril, ouăle ei nu vor ecloza. În acest fel, populațiile se vor diminua cu fiecare generație ce trece. Masculii sterili se identifică în funcție de existența bacteriei Wolbachia în structura lor. După selectarea țânțarilor „buni”, aceștia sunt eliberați în sălbăticie, în locuri în care pesticidele nu ar avea cum să ajungă. Este nevoie de milioane și milioane de masculi sterili pentru ca proiectul să dea rezultate.

Deși are un început promițător, există anumite elemente ce trebuie luate în considerare pentru dezvoltarea armonioasă a proiectului:

  • Țânțarii sunt fragili și foarte greu de crescut în număr mare – oamenii de știință lucrează la dezvoltarea unui sistem automat de creștere a țânțarilor
  • Monitorizarea zonelor în care se vor elibera țânțarii este foarte importantă – în acest scop, se vor folosi senzori, capcane și software-uri pentru a putea determina mai eficient zonele care trebuie tratate
  • Chiar dacă se elimină țânțarii „răi” dintr-o anumită zonă, spațiul trebuie monitorizat în continuare deoarece insectele pot reapare

Cu ajutor primit din partea comunităților, guvernelor și a oamenilor de știință, Debug va continua să se dezvolte până când își va atinge scopul. Utilizarea metodei SIT va avea un mare impact ecologic, întrucât aceasta este mai eficientă și cu siguranță mai puțin toxică decât utilizarea pesticidelor.

Dacă proiectul va avea un real impact asupra populațiilor de țânțari și implicit asupra modului de transmitere a bolilor amintite mai sus, milioane de oameni vor putea trăi vieți îndelungate și sănătoase.