Dr. Mohammad Issam Abu Zaid, despre hipogonadism în rândul supraviețuitorilor cancerului testicular

  • Acces la inovație
  • Health literacy



Cancerul testicular este cea mai des întâlnită formă de cancer cu care se confruntă bărbații tineri. Cu toate acestea, în ziua de astăzi, 95% dintre cei diagnosticați cu cancer testicular supraviețuiesc bolii, datorită tratamentului cu cisplatin. Pacienții care au primit tratament pentru cancer testicular pot trăi până la 40 de ani de la data diagnosticului. Totuși, chimioterapia poate provoca complicații pe termen lung, care afectează starea de sănătate a supraviețuitorilor.

Studiul Platinum a analizat starea de sănătate a 491 de supraviețuitori ai cancerului testicular pentru a înțelege ce probleme pot apărea după tratarea cancerului cu chimioterapie și cum pot fi împiedicate sau minimalizate efectele acestora. Toți participanții la studiu au fost tratați folosind chimioterapie cu cisplatin, iar starea lor de sănătate a fost analizată folosind chestionare complexe, analize medicale și teste ADN. Vârsta mediană a pacienților evaluați în cadrul studiului a fost de 38 de ani.

abonare

Dr. Mohammad Issam Abu Zaid, principalul autor al studiului Platinum, afirmă că 38% dintre participanții la studiu (187 de persoane) au suferit de hipogonadism (nivel scăzut de testosteron) sau luau deja tratament pentru această afecțiune. În urma studiului s-a observat că persoanele care au fost diagnosticate în trecut cu cancer testicular aveau șanse mai ridicate să ia medicamente pentru:

  • Un nivel ridicat al colesterolului (20% dintre cei diagnosticați cu cancer vs. 6% dintre cei nediagnosticați)
  • Hipertensiune arterială (19% vs. 11%)
  • Disfuncții erectile (20% vs. 12%)
  • Diabet (6% vs. 3%)
  • Anxietate și depresie (15% vs. 10%)

Urmărește în filmul de mai jos explicațiile despre studiul Platinum ale dr. Mohammad Issam Abu Zaid:

Studiul Platinum a arătat că obezitatea și vârsta înaintată sunt corelate cu nivelul scăzut de testosteron. De asemenea, participanții care au practicat activități fizice solicitante au avut un nivel mai bun al secreție de testosteron și șanse mai mici să dezvolte probleme cauzate de hipogonadism.

Citește totul despre studiul Platinum, prezentat la #ASCO2017, aici.