Site icon Raportul de gardă

Durata somnului matern pe timpul sarcinii influențează dezvoltarea neurocognitivă a fătului

Durata redusă a somnului matern în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de întârzieri în dezvoltarea neurocognitivă a copiilor, conform unui studiu recent publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Acesta a explorat modul în care durata scurtă a somnului (short sleep duration- SSD) în timpul sarcinii ar putea fi legată de întârzieri de neurodezvoltare la copii, în special la băieți, și dacă metabolismul glucozei fetale, măsurat prin nivelurile de peptidă-C din sângele din cordonul ombilical, joacă un rol în această conexiune. Cercetătorii au urmărit 7059 de perechi mamă-copil din cohorta Maternal & Infants Health din Hefei (China).

Modelele de somn în timpul sarcinii au fost înregistrate folosind Pittsburgh Sleep Quality Index la 24-28 săptămâni și 32-36 săptămâni de sarcină. Neurodezvoltarea copiilor a fost evaluată la 6, 12, 24 și 36 de luni folosind teste standardizate. De asemenea, studiul a măsurat nivelurile serice de peptidă-C din sângele din cordonul ombilical, un marker al producției de insulină fetală, pentru a vedea dacă acesta contribuie la relația dintre SSD și întârzierile de neurodezvoltare.

Concluziile analizei arată că mamele care au avut SSD în mijlocul ori pe toată durata sarcinii prezintă un risc mai mare ca băieții lor să dezvolte probleme neurocognitive. De asemenea, nivelurile ridicate de peptidă-C din sângele din cordonul ombilical au fost asociate cu aceste tulburări tot la băieți, iar nivelurile măsurate au mediat 11,05% din legătura dintre SSD-ul matern și întârzierile de dezvoltare. Aceste măsurători sugerează că un metabolism anormal al glucozei la făt este corelat cu o neurodezvoltare deficitară.

Sursa: Freepik

Este necesară desfășurarea de analize suplimentare, deoarece studiul prezintă câteva limitări, cum ar fi dependența de datele auto-raportate despre somn și utilizarea testelor de neurodezvoltare timpurii, care s-ar putea să nu prezică pe deplin rezultatele pe termen lung.

Citește și:

Exit mobile version