#ESCCongress. Dietele scăzute în glucide sunt asociate cu o mortalitate crescută. De aceea, “ar trebui evitate”

  • CardiologieDiete sărace în glucide pot fi periculoase și “ar trebui evitate”, concluzionează autorul unui studiu prezentat astăzi în cadrul ESC18.

Studiul NHANES  a urmărit un lot reprezentativ pentru populația Statelor Unite ale Americii, compus din aproximativ 25.000 de participanți, pe o durată medie de 6.4 ani. Aceștia au fost împărțiți în 4 grupe în funcție de procentul de carbohidrați din dietă. Cei cu cea mai mică rată a glucidelor au înregistrat un risc al mortalității de orice cauză mai mare cu 32% comparativ cu cei cu rata cea mai mare. Și riscul de deces prin boală coronară cardiacă, boală cerebrovasculară și cancer au fost mai mari: cu 51%, 50%, respectiv 35%.

abonare
grafic-NHANES-lowcarb-mortatlitate-generala-cancer-cardiovascular-cerebrovascular
Mortalitatea în funcție de consumul de glucide.

Aceste rezultate au fost confirmate și de o meta-analiză a 7 studii prospective cu aproape 450.000 de participanți, care au fost urmăriți pe o perioadă medie de 15.6 ani. Cei cu cel mai mic aport glucidic au avut un risc al mortalității de orice cauză, al mortalității cardiovasculare și al mortalității prin cancer, mai mare cu 15%, 13%, respectiv 8%, față de cei cu un procent mai mare al glucidelor.

“Dietele sărace în carbohidrați ar putea fi utile pentru a scădea în greutate, a scădea tensiunea arterială și a îmbunătăți controlul glicemic, pe o perioadă scurtă de timp, dar studiul nostru sugerează că pe termen lung acestea sunt asociate cu un risc crescut al decesului de orice cauză” – autorul studiului, Prof. Maciej Banach

Citește mai multe: