#ESCCongress. Noul ghid european pentru tahicardiile supraventriculare: majoritatea pacienților pot fi vindecați prin ablația prin cateter
Congresului Societății Europene de Cardiologie, Paris 2019.
aceasta este sigură și vindecă majoritatea TSV”- Prof. Josep Brugada, Universitatea din Barcelona, Spania.

Ghidul prezintă recomandări terapeutice pentru toate tipurile de TSV. Opțiunile medicamentoase nu s-au schimbat în mod fundamental față de ghidul anterior, publicat în 2003.
„Există mai multe date asupra beneficiilor și riscurilor asociate cu mai multe medicamente. În plus, știm să le utilizăm într-un mai sigur și acum avem la dispoziție noi clase de antiaritmice” – Prof. Brugada.
Antiaritmicele sunt folosite pentru a controla episoadele acute, însă pentru tratamentul de lungă durată antiaritmicele sunt limitate de o eficacitate redusă și de reacțiile adverse asociate. Astfel, este necesară o metodă mai eficientă de eradicare a aritmiei: ablația intervențională. Prin acest procedeu se distruge sursa aritmiei cu ajutorul căldurii (ridicate sau scăzute – crioablație).
„Tehnologia și tehnicile de ablație prin cateter au evoluat, astfel încât putem să oferim această opțiune terapeutică majorității pacienților cu TSV” – Prof. Demosthenes Katritsis, directorul Departamentului 3 de Cardiologie, Spitalul Hyheia, Atena, Grecia.
TSV în sarcină au mai multe riscuri, de aceea există recomandări specifice pentru acest grup de pacienți. În primul trimestru de sarcină ar trebuie evitate toate antiaritmicele, dacă este posibil.
„Gravidele cu aritmii persistente care nu răspund la tratamentul medicamentos sau la care acesta este contraindicat pot fi tratate acum prin ablație prin cateter, folosind noi tehnici care evită expunerea acestora sau a fătului la niveluri dăunătoare de radiații” – Prof. Katritsis.
Tahicardiile supraventriculare
Tahicardiile supraventriculare includ aritmiile cu origine în atrii sau sistemul excitoconductor la nivel supraventricular, care au o frecvență cardiacă peste 100 de bătăi pe minut. Sunt un grup de patologii frecvente, întâlnindu-se la aproximativ 0,2% din populația generală. Riscul de a dezvolta aceste aritmii depinde atât de sex – riscul femeilor este dublu față de cel al bărbaților – cât și de vârstă – persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc de 5 ori mai mare ca cei mai tineri.
TSV au de obicei debut și oprire bruscă. În majoritatea cazurilor, în faza acută, nu pun viața pacientului în pericol. Totuși, dacă nu sunt tratate, în timp afectează funcția cardiacă, crescând riscul de accident vascular cerebral și scăzând calitatea vieții. Cele mai comune simptome ale TSV sunt palpitațiile, fatigabilitatea, disconfortul toracic, dispnea, lipotimiile și sincopele (amețeli și pierderi ale cunoștinței).
Citește și:
- #ESCCongress. Extrasistolele atriale sunt frecvent asociate cu fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral
- #ESCCongress. Un nou ghid de tratament pentru hipertensiunea arterială. La ce valori se începe tratamentul, care este noua terapie de primă linie și care este noua țintă terapeutică?
- FDA aprobă dispozitivul KardiaMobile pentru detectarea tahicardiei și bradicardiei
Surse imagine feature: Cleaveland Clinic și Teaching Medicine.