#ESCCongress. STUDIU: Calitatea scăzută a somnului predispune la apariția bolilor cardiace

  • Health literacy



Un studiu care a inclus aproape 13.000 de persoane din Hiroshima, Japonia a arătat că pacienții cu boală cardiacă ischemică și accident vascular cerebral au o calitate a somnului mai scăzută. Cercetările s-au concentrat asupra identificării unor tulburări specifice pentru fiecare afecțiune iar datele au fost prezentate la Congresul European de Cardiologie de la Barcelona.

Cardiopatia ischemică s-a corelat cu o durată mai scăzută a somnului și momente scurte de trezire în timpul nopții. Dr. Nobuo Saski de la Hiroshima Atomic Bomb Casualty Council afirmă că studiul susține ipoteza conform căreia tulburările de somn conduc la o boală cardiovasculară (BCV):

abonare

„Este interesant că doar pacientii cu boală cardiacă ischemică acuză dificultăți în menținerea somnului și o durată mai mică de somn. Aceasta indică o fragmentare a somnului, pacientul se trezește des, ceea ce determină o hiperactivare a sistemului nervos simpatic și a axei adrenocorticale.”

În acest trial clinic au fost incluși 6.662 de bărbați și 6.114 femei cu vârsta medie de 68 de ani. Dintre aceștia:

  • 773 de pacienți au avut antecedente de boală coronariană (infarct miocardic sau angină)
  •  560 au avut istoric de accident vascular cerebral (hemoragie intracraniană sau infarct cerebral)
  • 11.543 fără o afecțiune cardiovasculară.

Cazurile în care cele două boli coexistă în antecedente au fost excluse din studiu.

Pentru examinarea pacienților s-a folosit un chestionarul cu 19 întrebări, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) care evaluează tulburările de somn pe o durată de o lună. Chestionarul are 7 secțiuni:

  • calitatea scăzută a somnului
  • latența crescută în inițierea somnului
  • durata scurtă de somn
  • eficiența scăzută a somnului
  • dificultăți în menținerea somnului
  • utilizarea somniferelor
  • disfuncționalitatea pe timpul zilei;

Fiecăreia i se atribuie un scor 0,1,2 sau 3, un scor mai mare de 2 definind o tulburare de somn. Indicele de calitate se obține prin însumarea rezultatelor celor 7 componente. O valoare mai mare de 6 arată o calitate semnificativ mai scăzută a somnului.

Rezultatele au demonstrat următoarele:

  • dificultatea inițierii somnului, utilizarea somniferelor și eficiența au fost asociate atât cu boală coronariană, cât și cu AVC
  • dificultatea menținerii somnului, durata scăzută de somn și afectarea activității zilnice au fost asociate doar cu cardiopatia ischemică;
Calitatea scăzută a somnului a fost mai frecventă la pacienții cu boală cardiacă ischemică, 52% dintre pacienți fiind afectați și la cei cu AVC (48%), față de cei fără o BCV Sursa foto – European Society of Cardiology

Și alte studiile privitoare la somn au urmărit legătura cu BCV. O meta-analiză publicată în 2016 în Jurnalul Academiei Americane de Neurologie a inclus 29 de studii care au evaluat cum tulburările de somn precum insomnia sau apneea obstructivă sunt asociate cu riscul de AVC sau cu recuperarea deficitară post-AVC. Somnul favorizează procesele regenerative la nivelul creierului, plasticitatea neuronală, astfel încât autorii meta-analizei sugerează că pacienții care se recuperează după un accident vascular necesită o monitorizare mai bună a calității somnului.

Mai multe știri despre stilul de viață de la Congresul European de Cardiologie: