#ESMO21. STUDIU: Medicii din specialități non-oncologice sunt slab informați asupra evoluției actuale în managementul cancerului

  • Health literacy
  • Oncologie



Ritmul accelerat al dezvoltărilor în domeniul oncologic, condus în principal de avansul imunoterapiilor, face dificil ca atât pacienții, cât și medicii care nu sunt specializați în oncologie să țină pasul cu evoluția medicamentelor disponibile, a potențialelor efecte secundare, dar și a noilor rezultate demonstrate de acestea. Datele din două studii prezentate la Congresul Societății Europene de Oncologie ESMO 2021 sugerează necesitatea unei educații mai bune cu privire la standardele actuale de îngrijire a cancerului.

ESMO21 Pacienti medici progres oncologie

Imunoterapia este înțeleasă greșit de către pacienți

Pentru a evalua cunoștințele pacienților despre imunoterapie, CareAcross, o platformă multilingvistică care oferă educație personalizată pentru pacienții cu cancer, a realizat un sondaj în rândul a 5.589 dintre membrii săi, în principal din Marea Britanie, Franța, Italia, Spania și Germania, cu privire la mecanismul de acțiune al tratamentului, eficacitate, efecte secundare și cost.

abonare

„Imunoterapia a devenit o strategie terapeutică importantă, de care beneficiază zilnic mii de pacienți din UE. Este esențial ca acești oameni să fie bine informați, deoarece este un tratament complex, confundat prea des cu o vindecare miraculoasă. Cu cât știu mai multe despre aceasta, cu atât mai bună este comunicarea pacienților cu echipa medicală și, prin urmare, este posibil ca rezultatele să fie mai bune”, a declarat autorul studiului, Dr. Paris Kosmidis, cofondator și director medical al CareAcross.

Participanții la sondaj au fost rugați să aleagă între explicațiile oferite privind modul în care funcționează imunoterapia. Aproape jumătate dintre aceștia, diagnosticați fie cu cancer de sân, pulmonar, de prostată sau colorectal, au răspuns că „nu sunt siguri” sau „nu știu”, în timp ce doar 32% au ales răspunsul corect – „activează sistemul imunitar pentru a distruge celulele canceroase.

Mai mult de jumătate dintre respondenți credeau că efectul imunoterapiei se instalează imediat, doar unul din cinci afirmând corect că tratamentul durează câteva săptămâni pentru a deveni eficient.

Mai puțin de jumătate dintre pacienții cu cancer pulmonar (41%) au oferit explicația corectă a modului în care funcționează imunoterapia și, chiar dacă 80% dintre pacienții din subgrupul celor care au fost tratați cu o imunoterapie au oferit răspunsuri corecte la multiple întrebări, ei au supraestimat toxicitatea comparativ cu alte terapii. De asemenea, majoritatea respondenților nu cunoșteau costurile imunoterapiilor, care poate depăși 100.000 de euro pe an pentru un singur pacient. Cunoașterea costurilor și mecanismelor care permit accesul la imunoterapii este fundamentală în sistemele de sănătate europene.

Deși lipsa cunoașterii subiectului de către pacienții care nu au fost tratați imunoterapic poate părea firească, nu este. Având în vedere avansurile fără precedent și gradul de fatalism din jurul marelui „C”, este important ca cetățenii să aibă un nivel de educație cât mai ridicat cu privire la opțiunile pe care le au în cazul unui diagnostic oncologic.

Ce trebuie să știe restul medicilor

O mai bună diseminare a cunoștințelor despre modul în care a evoluat managementul cancerului poate fi utilă profesioniștilor medicali din afara domeniului oncologiei, pentru a îmbunătăți sprijinul pe care îl oferă pacienților pe parcursul bolii și a contribui la dezideratul de multidisciplinaritate. Anunțarea diagnosticului de cancer este primul moment cheie în care consilierea adecvată este esențială, însă de obicei informarea nu este făcută de medicul oncolog, ci de un chirurg sau de un medic generalist. Primirea acestor vești este o experiență traumatizantă iar pacienții au adesea întrebări urgente despre ceea ce înseamnă diagnosticul de cancer pentru viitorul lor.

Pentru a evalua cunoștințele medicilor cu privire la prognosticul actual al diferitelor tipuri de cancer, 301 medici non-oncologi și 46 de medici oncologi și radioterapeuți au fost rugați să estimeze ratele de supraviețuire la cinci ani ale pacienților pentru 12 dintre cele mai frecvente tipuri de tumori aflate în toate stadiile bolii, precum și pentru șase scenarii clinice cu un anumit tip de cancer, stadiu și caracteristici ale pacientului. Răspunsurile medicilor au fost apoi comparate cu cele mai recente cifre legate de supraviețuire din Registrul Național al Cancerului din Irlanda (NCRI).

Medicii din specialități non-oncologice nu au furnizat estimări exacte ale supraviețuirii în toate stadiile decât pentru 2 dintre cele 12 tipuri de cancer, în timp ce medicii oncologi, cărora li s-a cerut în mod special să nu utilizeze instrumentele de prognostic, au oferit cifrele corecte pentru numai 4 tipuri de cancer. În ceea ce privește evaluarea prognosticului pentru scenarii clinice specifice, mai realiste, medicii non-oncologi au subestimat în mod semnificativ supraviețuirea la cinci ani pentru toate tipurile de tumori și au fost, de asemenea, mai pesimiști decât oncologii în general.

Autorii studiului ne-au asigurat încă că aceste rezultate nu ar trebui să ne surprindă, ele reflectă realitatea deoarece cunoștințele celor mai mulți medici despre oncologie datează din anii lor de formare medicală, astfel încât percepțiile despre prognosticul cancerului sunt susceptibile să rămână în urma progreselor majore realizate în ultimii ani.

Confirmând frecvența cu care medicii non-oncologici intră în contact cu pacienții cu cancer, Dr. Cyril Bonin, medic generalist în Franța, a explicat: „Văd aproximativ 10 cazuri nou diagnosticate în fiecare an și aproximativ 50 din cei 900 de pacienți obișnuiți ai mei sunt supraviețuitori ai cancerului, aflați în tratament activ sau vindecați de boala lor. Având în vedere că această cifră se împarte în diferite tipuri de tumori, percepția noastră, ca medici de familie despre o anumită afecțiune malignă este probabil influențată și de rezultatele cazurilor specifice pe care le-am întâlnit”.

Una dintre cele mai subestimate rate de supraviețuire la cinci ani în cadrul sondajului a fost cea a cancerului de sân în stadiul IV, care a evoluat considerabil și ajunge acum la 40%. Acești pacienți trebuie scutiți de efectele traumatice ale unei condamnări la moarte, care nu mai reflectă realitatea actuală. Pentru a evita prezentarea pacienților cu așteptări nejustificate, Dr. Conleth Murphy, Bon Secours Hospital Cork, Irlanda, co-autor al sondajului, a recomandat ca toți medicii care interacționează în mod obișnuit cu pacienții cu cancer din clinica lor să se familiarizeze cu ultimele statistici și tendințe în prognostic, subliniind totodată că medicii non-oncologi ar trebui să se abțină întotdeauna să răspundă la întrebările pacienților oferind numere.

Pe fondul acestei complexități în creștere, o parte importantă a rolului medicului de familie în călătoria pacientului cu cancer este reformularea informațiilor oferite de oncolog, pentru a le oferi o mai bună înțelegere a situației lor.

Dr. Cyril Bonin a completat: Mai ales atunci când vine vorba de noile moduri de tratament, experiența mea este că pacienții nu înțeleg întotdeauna diferența între acestea și chimioterapia convențională. O comunicare mai consecventă cu echipa de oncologie despre beneficiile așteptate ale terapiei, posibilele efecte secundare și impactul asupra prognosticului ne-ar putea ajuta să ghidăm pacienții în mod competent și să le oferim sprijinul psihologic de care au nevoie”.

Citește și: