Site icon Raportul de gardă

#ESMOBreast24. Supraviețuitoarele cancerului de sân BRCA 1/2 pot utiliza tehnici de reproducere asistată în siguranță

Un studiu prezentat în cadrul ESMO Breast Cancer 2024 demonstrează că supraviețuitoarele cancerului mamar, purtătoare de mutații BRCA 1 sau 2, pot folosi în siguranță tehnici de reproducere asistată (ART – assisted reproductive techniques; de ex. inseminarea artificială, fertilizarea in vitro etc.) pentru a rămâne însărcinate. Cercetarea a inclus date de la peste 4700 de femei diagnosticate cu cancer de sân în stadiile I-III până la vârsta de 40 de ani inclusiv, prezentând una din variantele patogene BRCA 1/2.

Comparativ cu femeile care au conceput pe cale naturală, persoanele care au utilizat tehnici de reproducere asistată au înregistrat o rată mai mare a pierderii sarcinilor (8,8% vs 11,3%), însă mai puține cazuri de avort indus (8,3% vs 0,9%). O posibilă explicație a ratelor ușor ridicate de pierdere a sarcinilor în cazul grupului care a folosit ART constă în vârsta avută la momentul conceperii. Femeile care au folosit tehnici de reproducere asistată aveau o medie de vârstă de 37,1 ani, în timp ce în grupul celor care au conceput pe cale naturală media de vârstă a fost de 34,4 ani.

În rândul femeilor care au conceput cu ajutorul ART, cancerul mamar HR+ a avut o prevalență mai mare (43,4%), comparativ cu grupul femeilor care au conceput natural (30%). De asemenea, și timpul mediu până la diagnostic a fost mai ridicat la persoanele care au folosit tehnici asistate de reproducere (4,2 ani vs 3,3 ani în cazul celor care au conceput natural). Cu toate acestea, studiul nu a identificat diferențe semnificative între grupuri în frecvența complicațiilor asociate sarcinii și a celor întâmpinate la naștere și nici în ceea ce privește prezența anormalităților congenitale.

Sursă imagine: freepik.com

„Ținând cont de interesul pacientelor de a avea propria familie și, pentru unele din ele, de a evita transmiterea mutațiilor BRCA1/2, rezultatele noastre sunt critice în îmbunătățirea consilierii de oncofertilitate în rândul femeilor tinere cu cancer mamar. Putem asigura pacientele că prin utilizarea tehnicilor de reproducere asistată nu pare că li se va înrăutăți prognosticul oncologic sau compromite sarcina, comparativ cu femeile care concep pe cale naturală. În timp ce așteptăm ca studiile prospective să confirme aceste rezultate, prezervarea fertilității în momentul diagnosticului timpuriu al cancerului de sân ar trebui să fie oferită tuturor femeilor interesate, inclusiv celor purtătoare de mutații BRCA” – afirmă Dr. Lambertini, PhD, profesor asociat și oncolog la Universitatea din Genova, IRCCS Policlinico San Martino Hospital, Italia.

Studiul retrospectiv a inclus date provenind de la 78 de centre din întreaga lume, cu scopul evaluării profilului de siguranță al tehnicilor de reproducere asistată în rândul supraviețuitoarelor cancerului de sân BRCA 1/2. Din totalul participantelor, 543 au devenit însărcinate după finalizarea tratamentului de cancer. Dintre acestea, 436 au conceput pe cale naturală și 107 cu ajutorul ART (42,1% crioprezervarea ovocitelor la momentul diagnosticului de cancer, 30,8% fertilizare in-vitro post-tratament cancer, 19,6% transferul embrionar în urma donării ovocitelor).

În ceea ce privește recurența cancerului, astfel de evenimente au avut loc în 13,1% din cazuri în grupul femeilor care au utilizat ART și în 27,1% din cazuri în grupul celor care au conceput pe cale naturală. Pe toată durata de follow-up de 9,1 ani nu s-a înregistrat niciun efect negativ al utilizării tehnicilor de reproducere asistată asupra prognosticului și supraviețuirii fără boală pentru supraviețuitoarele cancerului de sân cu mutații BRCA1/2.

Citește și:

Exit mobile version