#ESMOBreast24. Mortalitatea prin cancer de sân, mai redusă la pacienții care sunt sub tratament cu statine

  • Oncologie



Mortalitatea în rândul pacientelor cu cancer de sân în stadii incipiente este semnificativ mai scăzută în cazul celor care utilizează statine, comparativ cu cei care nu folosesc aceste medicamente care scad colesterolul, mai ales dacă este administrată concomitent și chimioterapia adjuvantă. Datele provin dintr-un studiu prezentat la Conferința Anuală ESMO dedicată Cancerului de Sân. 

Mecanismul prin care statinele, cele mai utilizate medicamente pentru scăderea colesterolului, acționează asupra celulelor tumorale ar putea fi prin privarea acestora de colesterolul necesar pentru sinteza membranei celulare. Acest studiu vine în contextul în care decesul cauzat de boli cardiovasculare este a doua cauză principală de mortalitate în rândul supraviețuitoarelor cancerului de sân, fiind subliniată de asemenea și nevoia de a iniția un tratament cardioprotectiv după diagnostic.

abonare

Concluziile unui studiu randomizat, publicat în journal of Clinical Oncology în 2017, au fost că pacientele care primeau statine au prezentat o îmbunătățire semnificativă în supraviețuirea fără boală, în intervalul de timp dintre recăderi, respectiv fără recurențe la pacienții diagnosticați într-un stadiu precoce care au primit tratament hipolipemiant, comparativ cu cei care nu au primit statine.

Studiul MASTER, un studiu clinic randomizat, multicentric, dublu-orb și controlat cu placebo, încă în desfășurare, a derivat din cel condus în 2017 și investighează efectele adăugării atorvastatinei la terapia adjuvantă standard la pacientele cu cancer de sân diagnosticat în stadii incipiente. Pentru a avea o analiză preliminară, cercetătorii au folosit un design de studiu prin care au aplicat concepte și metodologii din studii clinice randomizate, analizând datele electronice de sănătate de la 110.160 de femei diagnosticate cu cancer de sân stadiul I, II sau III între 2000 și 2020, din registrul național din Danemarca. Pentru a simula un studiu clinic țintă privind utilizarea statinelor după diagnosticul cancerului de sân, cercetătorii au creat o cohortă de pacienți folosind datele electronice de sănătate. Perioada de urmărire pentru studiul MASTER începe atunci când pacienții sunt incluși în studiu și încetează în momentul decesului, emigrării, sfârșitului perioadei de urmărire sau după 10 ani.

”Concluzia clinică derivată din studiu este că utilizarea statinelor este asociată cu un risc redus de mortalitate din cauza cancerului de sân, dar încă nu este posibilă determinarea efectului statinelor asupra supraviețuirii în cancerul de sân fără un studiu randomizat, controlat cu placebo. Statinele sunt medicamente ieftine, bine tolerate și pot avea un efect benefic în ceea ce privește supraviețuirea la pacienții cu cancer de sân. Cu toate acestea, cu nivelul actual de dovezi (deoarece studiul MASTER este încă în desfășurare), nu putem recomanda ca oncologii să prescrie statine pentru prevenirea mortalității în cancerul de sân”, au explicat autorii studiului într-un articol publicat în Medscape.

cancer-san-stadiu-incipient-tratament-statine
Image by freepik

Pacientele au fost împărțite aleatoriu în două grupuri: cele care au început să utilizeze statine în primele 36 de luni de la diagnostic și cele care nu au folosit statine. Principalul rezultat urmărit a fost mortalitatea cauzată de cancerul de sân. Analiza a arătat că utilizarea statinelor a fost asociată cu o reducere semnificativă a mortalității prin cancer de sân. Această scădere a fost și mai pronunțată la pacientele care au urmat chimioterapie adjuvantă.

Aceste rezultate sugerează că utilizarea statinelor nu ar trebui întreruptă la diagnosticarea cancerului de sân și că aceste medicamente pot fi prescrise în siguranță pacientelor cu risc crescut de boli cardiovasculare și/sau dislipidemie.

Studiul atrage atenția asupra necesității unor studii clinice de fază 3 pentru a examina potențialul utilizării statinelor în îmbunătățirea rezultatelor cancerului de sân. Cercetări viitoare ar trebui să investigheze utilizarea statinelor în combinație cu alte terapii adjuvante și să determine beneficiile pentru diferite subgrupuri de pacienți, cum ar fi cei cu cancer de sân HER2+ sau triplu negativ.

Descoperirile acestui studiu sugerează că adăugarea statinelor la regimul de tratament adjuvant ar putea îmbunătăți rezultatele pentru pacientele cu cancer de sân în stadii incipiente, în special în combinație cu chimioterapia. Aceste rezultate sprijină continuarea eforturilor de cercetare în cadrul studiului MASTER, care va oferi un răspuns mai clar cu privire la necesitatea includerii statinelor în tratamentele adjuvante pentru cancerul de sân.

Citește și: