PROGRAM PILOT: Statinele, inhibitorii de pompă de protoni și antidepresivele vor fi prescrise de medicii de familie din Marea Britanie pe baza testării farmacogenetice

  • Medicina personalizată



Din 2023, sistemul național de sănătate din Marea Britanie (NHS) va investiga fezabilitatea ca medicii de familie să aleagă cea mai potrivită variantă de statine, inhibitori de pompă de protoni (IPP) și antidepresive pentru fiecare pacient, pe baza testărilor farmacogenetice. Studiul pilot este primul care introduce testarea genetică înaintea prescrierii terapeutice în cadrul asistenței medicale primare, fiind implementat și finanțat de către NHS din Regatul Unit. Astfel, guvernul UK continuă eforturile pentru eficientizarea sistemului național de sănătate și pentru dezvoltarea unui sistem avansat de asistență medicală genomică. Cinci instituții medicale din Nord-Vestul Angliei vor face parte din pilotul inițial, iar dacă programul va avea succes, acesta ar putea fi extins la nivel național în decursul unui an.

Programul a fost denumit „Progress Programme” și va permite testarea genetică a fiecărui pacient înainte de inițierea unei statine, a unor IPP sau antidepresive, precum și înainte de schimbarea agentului terapeutic din clasele medicamentoase respective. Alegerea medicamentelor în funcție de rezultatele farmacogenetice ar putea facilita alegerea celui mai potrivit agent terapeutic pentru fiecare pacient, precum și diminuarea riscului de efecte secundare. Câteva detalii rămân a fi stabilite, cum ar fi care sunt cele mai potrivite teste comerciale sau cum vor fi incorporate rezultatele testării și îndrumările clinice aferente în dosarele medicale ale pacienților, pentru a le fi disponibile medicilor de familie.

abonare
medicamente multiple
Testarea genetică va ghida alegerea statinelor, a unor inhibitori de pompă de protoni și antidepresive în programul pilot din Marea Britanie.

În viitor, 31 de perechi potențiale de gene-medicament ar putea fi explorate, inclusiv gene care afectează metabolismul altor medicamente prescrise în mod frecvent (spre exemplu, citalopram sau codeină). Până în prezent, dovezile științifice arată utilitatea testării genetice în ceea ce privește evitarea efectelor adverse ale diverselor tratamente. Programul pilot va evalua și metodele optime de a introduce testarea farmacogenetică pe scară largă.

Astfel, schema de tratament a fiecărui pacient care necesită terapie cu statine, IPP sau antidepresive va fi personalizată prin acționarea direct în practică asupra rezultatelor paraclinice obținute. Dacă programul se va dovedi a fi un succes, acesta va fi adoptat de alte instituții medicale ce oferă asistență primară și vor fi implicați inclusiv farmaciști pentru optimizarea implementării programului. Mai mult decât atât, eventualul succes al programului ar putea reconfirma valoarea intervențiilor genomice pentru sănătatea cetățenilor.

„Genomica are deja un rol important în medicină și îngrijirea pacienților, iar acest lucru este probabil să crească în viitor. Este important ca orice intervenție genomică să fie implementată în siguranță și în mod responsabil. Așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele acestei cercetări și o evaluare completă a programului pilot pentru a vedea dacă și cum ar trebui să fie implementat pe scară largă, în interesul îngrijirii pacienților”, a declarat prof. Martin Marshall, președintele Royal College of General Practitioners.

NHS din Marea Britanie mizează din nou pe incorporarea în practica medicală de rutină a deciziilor luate în timp real, pe baza unor rezultate genetice acționabile și fundamentate științific, similar cu obiectivele programului pilot pentru secvențierea întregului genom la 200 de mii de nou-născuți. NHS UK a înțeles că pentru a putea utiliza expertiza genomică în beneficiul direct al pacienților și al populației, este nevoie de o abordare națională ambițioasă care să faciliteze participarea pacienților și a familiilor acestora în procesul decizional legat de sănătate, publicând în acest sens strategia genomică asumată pe parcursul a cinci ani.

Citește și: