Proiectul european U-PGx: Pregătirea profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la implementarea farmacogenomicii în practica medicală

  • Medicina personalizată



Conform definiției din 2015 a Consiliului European, medicina personalizată „se referă la un model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor (de exemplu, profilare moleculară, imagistică medicală, date despre stilul de viață) pentru elaborarea strategiei terapeutice potrivite pentru persoana potrivită la momentul potrivit și/sau pentru a determina predispoziția la o boală și/sau pentru a oferi în timp util o prevenție specifică. Medicina personalizată se referă la conceptul mai larg de îngrijire axată pe pacienți, care ține seama de faptul că, în general, sistemele de sănătate trebuie să răspundă mai bine nevoilor pacienților”.

Farmacogenomica reprezintă o componentă importantă a medicinei personalizate. Utilizând informația genomică pentru recomandarea agentului farmacologic potrivit pentru fiecare pacient, în doza potrivită, la momentul potrivit, rezultă nu numai un management mai bun al dozelor, ci în special minimizarea riscului apariției de reacții adverse. În ciuda avantajelor pe care le aduce implementarea activă a acestui domeniu, farmacogenomica este rar aplicată în cadrul sistemelor de sănătate. 

abonare

The Ubiquitous Pharmacogenomics (U-PGx) Education Programme este o inițiativă care își propune educarea și pregătirea profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la implementarea și utilizarea farmacogenomicii în mediul clinic. Proiectul a primit finanțare din partea programului de fonduri Horizon Europe 2020.

O componentă a proiectului a presupus implementarea testării farmacogenetice, prescrierea personalizată a medicamentelor pe baza ghidurilor farmacogenetice, precum și evaluarea beneficiilor și cost-eficienței acestei abordări. Conform observațiilor de până acum, evaluarea profilului genetic al fiecărui pacient în parte conduce într-adevăr la prescrierea tratamentelor mai sigure, mai eficiente și cu un număr redus de efecte adverse. U-PGx a fost implementat la nivelul a 7 țări din Europa (Olanda, Spania, Marea Britanie, Italia, Austria, Grecia și Slovenia), rezultatele urmând să fie publicate curând.

O a doua direcție spre care s-a îndreptat proiectul U-PGx a constat în dezvoltarea unui program educațional care include seminarii online, materiale de e-learning și jocul SeeMe (joc serios, „serious game” – un joc creat cu un alt scop decât cel de divertisment, care are o valoare educațională/pedagogică adăugată). Acest program a fost gândit în ideea de a educa viitoarea generație de profesioniști în domeniul sănătății și de a le dezvolta o serie de abilități esențiale pentru a facilita implementarea farmacogenomicii la nivelul sistemului de sănătate.

seeme joc upgx educatie farmacogenomica mediu clinic

SeeMe – cunoștințele studenților s-au îmbunătățit semnificativ după ce au jucat jocul propus de U-PGx

Jocul „SeeMe” a fost testat de către peste 200 de studenți la medicină, din cadrul Universității RWTH Aachen din Germania. Studenții au fost testați atât înainte de utilizarea jocului, cât și după cele 2 luni pe care le-au avut la dispoziție pentru a parcurge aplicația. Rezultatele au arătat o îmbunătățire semnificativă a cunoștințelor după perioada de acomodare cu jocul SeeMe.

SeeMe a fost creat pentru a ajuta utilizatorii să recunoască efectele adverse ale medicamentelor în rândul a mai multor pacienți cu profiluri genetice diferite. Jocul conține o serie de studii de caz interactive care oferă jucătorului o experiență intuitivă și practică în recunoașterea reacțiilor negative diverse tratamente. Utilizatorul joacă rolul medicului care este contactat de către pacienți care prezintă reacții adverse la anumite medicamente. 

Pentru a rezolva studiul de caz, acesta trebuie să-i adreseze cât mai multe întrebări pacientului și să obțină cât mai multe informații de la el. Ulterior, jucătorul recomandă pacientului examinări medicale adiționale pentru a putea decide un diagnostic și pentru a înțelege mai bine relația dintre simptomele raportate și medicamentele administrate.

Pe baza rezultatelor obținute în urma testării jocului, Universitatea RWTH Achen din Germania a premiat SeeMe, oferind fonduri pentru dezvoltări viitoare.

La dezvoltarea proiectului U-PGx a contribuit și ICPerMed, Consorțiul Internațional pentru Medicina Personalizată. Conform ICPerMed, pentru a reduce timpul până la aplicarea inovațiilor medicale în practică, unul dintre cei mai importanți pași este educarea și pregătirea viitorilor profesioniști ai domeniului medical în contextul medicinei personalizate. La jumătatea acestui an a avut loc primul curs dedicat comunicării personalizate, inițiat de Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, coordonatorul grupului de lucru dedicat educației din ICPerMed. 

Citește și: