Testarea farmacogenomică, esențială pentru ghidarea tratamentului copiilor cu leucemie acută limfoblastică

  • Medicina personalizată



Standardul actual al stratificării riscului în cazul leucemiei acute limfoblastice (LAL) integrează caracteristici clinice, genomice și răspunsul precoce la tratament, măsurat prin boala reziduală minimală (MRD), însă nu este suficient pentru a garanta succesul terapeutic în toate cazurile. Aproximativ 98% dintre pacienți intră în remisiune în câteva săptămâni de la începerea tratamentului și 90% se vor vindeca în cele din urmă. În ciuda acestei rate ridicate, la nivel mondial, mai mulți copii decedează din cauza LAL decât din cauza majorității cancerelor solide.

O echipă de la Spitalul de Copii St. Jude (Tennessee, US) a realizat cea mai amplă analiză farmacogenomică în leucemia acută limfoblastică, cel mai frecvent tip de cancer la copii. Rezultatele au fost publicate în Nature Medicine. Studiul cuprinde o descriere detaliată a heterogenității răspunsului farmacologic la pacienții cu LAL, ceea ce aduce noi oportunități pentru personalizarea tratamentului pentru aceste tipuri de neoplasme.

abonare

Paradigma actuală a oncologiei de precizie este în mare măsură condusă de genomica cancerului, adică terapia este selectată și corelată cu o anumită anomalie genomică. Deși acest lucru este foarte informativ pentru medicamentele cu o țintă clară, evaluarea exclusiv a factorilor genetici poate să nu se traducă neapărat în determinarea eficacității terapiei per se. Confom autorilor, în era actuală a medicinei personalizate, este imperativ să se stabilească dacă selecția chimioterapiei pe baza datelor biologice și farmacologice poate îmbunătăți și mai mult rezultatele tratamentului LAL.

Analizând probe de la 805 copii cu LAL nou diagnosticată, din trei studii clinice consecutive (însumând peste 20 de ani de observații și sute de mii de seturi de date), a fost determinată sensibilitatea ex vivo a celulelor leucemice primare din 23 de subtipuri moleculare definite genomic, la 18 agenți terapeutici.

„În comparație cu cercetarea tradițională genomică în oncologie, cercetarea noastră de farmacogenomică începe cu definirea fenotipului de răspuns la medicament al fiecărui pacient, după care analizăm genomic pentru a căuta baza biologică pentru variabilitatea între pacienți a sensibilității la terapiile pentru leucemie. Această abordare pune în lumină implicațiile terapeutice ale modificărilor genomice specifice, care pot ajuta clinicienii să modifice îngrijirea printr-o mai bună înțelegere a modului și motivului pentru care pacienții răspund la tratament”, a declarat, pentru publicația Inside Precision Medicine, Prof. Jun J. Yang, unul dintre autorii principali.

A fost observată o mare variabilitate în răspunsul terapeutic, subtipurile asociate cu un prognostic general bun demonstrând sensibilitate crescută la asparaginază și glucocorticoizi. Sensibilitatea LAL la acești doi agenți a fost asociată cu MRD, deși cu modele distincte și numai în LAL cu celule B. Mai mult, în timp ce unele subtipuri s-au dovedit a fi similare genetic, ele au prezentat modele diferite de sensibilitate la medicamente. Chiar și după luarea în considerare a factorilor de risc cunoscuți, pacienții au putut fi împărțiți în grupuri distincte pe baza profilurilor de sensibilitate la medicamente, ceea ce întărește și mai mult importanța farmacogenomicii în managementul LAL.

Leukemia drug sensitivities across ALL molecular subtypes
Sursa: Pharmacotypes across the genomic landscape of pediatric acute lymphoblastic leukemia and impact on treatment response (Nature) Albastru = răpuns favorabil la tratament; Roșu = rezistență ridicată la tratament. Cu excepția panobinostatului, ruxolitinibului, bortezomibului și daunorubicinei, celelalte 14 medicamente au demonstrat o variabilitate semnificativă între subtipuri.

Baza farmacologică a diferențelor dintre pacienți din perspectiva MRD este puțin înțeleasă și relațiile dintre genom și fenotipurile de rezistență la medicamente sunt neclare. Prin urmare, majoritatea regimurilor terapeutice administrate în LAL folosesc (cu mici excepții) un repertoriu identic de medicamente pentru chimioterapia convențională, cu variații reduse în timp și intensitate și nu sunt influențate de sensibilitatea pacientului la agenți terapeutici specifici.

Citește și: