Venetoclax, eficient în leucemia limfocitară cronică, recidivată sau refractară, în combinație cu rituximab

  • Imuno-oncologia



Combinația tabletelor Venclexeta/Venclyxto (venetoclax) cu rituximab prelungește rata de supraviețuire fără progresie (PFS) în cazul pacienților cu leucemie limfocitară cronică recidivată/refractară (R/R). Rezultatele studiului clinic de fază 3, MURANO, arată că această terapie este mult mai eficientă în creșterea PFS, comparativ cu tratamentul bazat pe combinația dintre bendamustină și rituximab.

Studiul clinic, randomizat, de fază 3, MURANO, a avut ca scop principal evaluarea eficienței și profilului de siguranță al tratamentului cu venetoclax în combinație cu rituximab, în cazul pacienților cu leucemie limfocitară cronică (CLL) recidivată/refractară (R/R). De asemenea, s-a urmărit și compararea acestor elemente cu eficiența și siguranța tratamentului standard, bazat pe combinația dintre bendamustină și rituximab.

abonare

„Analiza studiului MURANO a arătat că Venclexeta/Venclyxto în combinație cu Rituxan poate oferi o altă opțiune pacienților cu CLL R/R, putând să le asigure o terapie diferită față de chimioterapia standard” – afirmă Dr. Michael Severino, vicepreședinte executiv AbbVie

Compania farmaceutică AbbVie a anunțat că datele provenite în urma studiului reprezintă un pas important pentru acești pacienți și demonstrează potențialul pe care îl are venetoclax în tratarea unui număr vast de bolnavi de CLL. De asemenea, mai multe detalii despre profilul de siguranță și efectele adverse ale acestui tratament vor fi discutate în conferințele medicale viitoare.

În Uniunea Europeană, acest tratament poate fi indicat:

  • pentru tratamentul CLL în prezența unei deleții la nivelul brațului scurt al cromozomului 17 (17p) sau în cazul mutației genei TP53, în rândul pacienților adulți, care s-au dovedit a nu se califica pentru a primi tratamentul cu inhibitori ai căii de semnalizare a receptorului celulelor B (BCR);
  • pentru tratamentul CLL în absența unei deleții la nivelul brațului scurt al cromozomului 17 (17p) sau a lipsei mutației genei TP53, în rândul pacienților adulți, în cazul cărora atât chimioterapia cât și imunoterapia au eșuat.

În Statele Unite, terapia cu venetoclax este utilizată pentru tratarea pacienților cu cancer de tipul CLL R/R care au deleția 17p și care au primit deja cel puțin un tratament anterior.