STUDIU: Leucemia limfoblastică acută, declanșată de infecții comune la persoanele care nu au fost expuse la microorganisme în mediu

  • Altfel despre Cancer



Leucemia acută este una din bolile neoplazice cele mai frecvente la copii: 1 din 2.000 de copii sub 15 ani pot dezvolta acest cancer. Subtipul de leucemie limfoblastică acută este deosebit de agresiv, dar inovația în chimioterapie a adus o rată de supraviețuire de 90% la acești copii. Astfel de rezultate au fost prezentate și la ASCO 2018: detalii aici.

Infecțiile și apariția leucemiei

Afirmația îi aparține Prof. Dr. Mel Greaves, reputat cercetător în biologia cancerului, care a evaluat literatura științifică și a ajuns la această observație surprinzătoare într-un articol publicat în revista Nature.

abonare
First hit. First hit in germline of child. Second hit. (tumor)
Adaptat după Patrick Parrish (slideplayer.com/user/277194)

Apariția leucemiei acute limfoblastice este corelată cu un mecanism în doi pași: inițial apare o mutație genetică în viața intrauterină a pacientului, care aduce o predispoziție tumorală. Ulterior, în timpul vieții, sub influența unui factor carcinogen, mai apare o mutație genetică, care pe baza primei mutații declanșează cancerul.

Este deosebit de importantă determinarea evenimentului ce declanșează a doua mutație. S-a sugerat că microorganismele cu care interacționează persoana în copilărie au un efect important asupra apariției leucemiei limfoblastice acute.

Sistemul imun are o relație strânsă cu expunerea la infecții în copilărie: are nevoie de acestea, pentru a-și modula funcționalitatea, pentru a fi capabil să lupte împotriva infecțiilor serioase ce pot apărea în viața pacientului și pentru a nu reacționa exagerat, prin apariția de cancere sau reacții auto-imune.

Paradoxul progresului

În societatea modernă, expunerea la microbii comuni ce ne înconjoară este mult scăzută, în special față de nivelul necesar sistemului imun pentru a se „antrena”. Un sistem imun „neantrenat” de către infecțiile minore la vârste mici poate avea un răspuns anormal, exagerat mai târziu, în copilărie, la alte infecții.

Astfel apare paradoxul progresului: leucemia limfoblastică acută pediatrică are o incidență crescută în societățile dezvoltate.

Infecțiile comune au astfel două roluri opuse în apariția leucemiei limfoblastice acute:

  • Rol protector – dacă au loc devreme;
  • Rol declanșator- dacă au loc mai târziu în copilărie.
Sursa foto: neuropsychotherapist.com

Ipoteza infecției întârziate

Prof. dr. Greaves, în elaborarea acestei ipoteze de declanșare a leucemiei limfoblastice acute, a luat în considerare o serie de observații epidemiologice. Au fost evaluate studii ce corelează expunerea la infecții la copilul mic cu apariția leucemiei la copilul mai mare.

Impactul creșei asupra microbilor la care este expus copilul

Numeroase studii, efectuate în Marea Britanie, California și Franța au observat că participarea copilului mic la creșă și grădiniță este un factor protectiv semnificativ împotriva leucemiei limfoblastice acute.

Nașterea și alăptarea

Modul în care copilul a fost născut modulează expunerea acestuia la bacterii benigne- operația de cezariană limitează această expunere. O serie de studii au observat o corelație între nașterea prin cezariană și apariția leucemiei limfoblastice acute.

Și alăptarea copilului îl expune la bacterii benigne – astfel s-a observat că alăptarea minim 6 luni scade riscul de a dezvolta leucemie limfoblastică acută cu aproximativ 20%.

„Focare” de apariție a leucemiei limfoblastice acute

Focarele de apariție ale acestui tip de cancer se referă la un număr anormal de mare de cazuri, ce au apărut într-o fereastră îngustă de timp în aceeași zonă. Numeroase astfel focare au fost corelate cu o infecție comună declanșatoare. Un focar de 8 pacienți, în anii ’60 în Chicago, s-a corelat cu o infecție streptococică, iar un focar recent de 7 pacienți din Milano s-a corelat cu o infecție cu virusul gripal AH1N1.

Influența numărului de frați

Conviețuirea cu alți copii în aceeași locuință, prin expunerea la infecții, ar putea reprezenta un factor protectiv contra leucemiei limfoblastice acute. Într-adevăr, numeroase studii au observat o incidență crescută a leucemiei printre „primii născuți” față de frații mai mici (care au beneficiat de expunerea la microbii fraților mai mari).

Sursa: kid101.com

Implicații în stilul de viață

Autorul concluzionează că acest paradox al progresului nu este izolat: expunerea insuficientă la infecții la începutul vieții se corelează și cu alte tipuri de cancere la tineri și cu boli autoimune și alergii.

„Majoritatea cazurilor de leucemie limfoblastică acută pediatrică sunt potențial evitabile. Dar cum? Schimbări în stilul de viață includ participarea la creșă și grădiniță și alăptarea. Am putea scădea apariția acestei maladii prin expunerea copiilor la diferiți microbi inofensivi, prin contactul cu alți copii în primul an de viață.”