American Heart Association: Tratamentul intensiv de reducere a LDL-colesterolului nu crește riscul de demență sau accident vascular hemoragic

  • Cardiologie



Conform unei declarații recente a Asociației Americane a Inimii (American Heart Association, AHA), dovezile științifice acumulate până în prezent indică faptul că reducerea semnificativă a nivelurilor de colesterol LDL nu determină un risc crescut de deteriorare cognitivă, demență sau accident vascular cerebral hemoragic. Tratamentul cu statine și alte terapii noi hipolipemiante este sigur, iar medicii sunt încurajați să prescrie dozele optime pentru atingerea valorilor țintă ale colesterolului pentru fiecare pacient.

Ghidurile internaționale actuale recomandă o abordare mai agresivă în reducerea nivelurilor de colesterol LDL, ceea ce presupune utilizarea unei combinații de statine, inhibitori PCSK9, ezetimib și alte terapii noi pentru a reduce riscul de boală cardiovasculară aterosclerotică. Cu toate acestea, există o reticență semnificativă în rândul medicilor în adoptarea acestor abordări agresive, în principal din cauza preocupărilor legate de posibilele efecte adverse asupra creierului.

abonare

În acest context, AHA a realizat o analiză amplă a literaturii de specialitate, concentrându-se în special pe studiile clinice randomizate. Noul document de poziție are ca scop informarea medicilor cu privire la siguranța și beneficiile tratamentului intensiv pentru dislipidemie.

EBBINGHAUS este un studiu re referință care a arătat că reducerea colesterolului la valori foarte scăzute nu determină deteriorare congnitivă și nu crește riscul de demență. Studiul a inclus pacienți care au atins niveluri de colesterol LDL sub 25 mg/dL cu ajutorul inhibitorului PCSK9, evolocumab.

Mai multe studii clinice randomizate, inclusiv SPARCL, studiul Treat Stroke to Target, ODYSSEY Outcomes și FOURIER, arată că nu există dovezi pentru un risc semnificativ de accident vascular hemoragic la pacienții care primesc statine sau ezetimib. La persoanele cu valori reduse ale LDL-c de-a lungul vieții nu s-a observat o vulnerabilitate crescută pentru a dezvolta hemoragii cerebrale, iar adăugarea terapiilor hipolipemiante nu crește acest risc. Astfel, medicii ar trebui să urmeze recomandările pentru scăderea LDL-c din ghiduri, fără a fi rezervați cu privire la riscul de AVC hemoragic.

Controlul lipidic la nivelul populației este mult sub țintele recomandate de ghiduri din cauza subutilizării terapiilor eficiente, care sunt legate de preocupări privind efectele secundare, inclusiv simptomele musculare asociate cu statinele și riscul de complicații neurologice.

Au existat teorii de-a lungul timpului care susțineau riscul de afectare în urma tratamentului colesterolului, deoarece creierul conține aproximativ 25% din colesterolul total al organismului. Cu toate acestea, experții AHA au explicat că metabolismul lipidic și al colesterolului în creier este separat de cel din circulația sistemică prin bariera hematoencefalică, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca agenții farmacologici care afectează metabolismul lipidic hepatic să aibă impact asupra creierului.

„Având în vedere constatările noastre, medicii ar trebui să se simtă mult mai încrezători în a se implica în reducerea agresivă a lipidelor conform ghidurilor, fără îngrijorări cu privire la orice efect advers asupra sistemului nervos central” concluzionează Peter Toth, MD, CGH Rock Falls Medical Center, unul dintre autorii documentului.

Citește și: