Datele din practica medicală confirmă eficacitatea și siguranța evolocumab în tratamentul hipercolesterolemiei familiale homozigote și heterozigote severe

  • Cardiologie
  • Hipercolesterolemie



Administrarea pe termen lung a evolocumab este eficientă și sigură la pacienții cu hipercolesterolemie familială (HF), formele homozigote sau heterozigote-severe. Aceste rezultate provin din cel mai îndelungat studiu în HF, care confirmă beneficiile evolocumab. Medicamentul este aprobat deja de către EMA pentru tratamentul acestei afecțiuni în Uniunea Europeană.

rezultate studiu TAUSSIG hipercolesterolemie familială evolocumab
Rezultatele evolocumab în tratamentul pe termen lung al hipercolesterolemiei familiale heterozigote severe sau homozigote.

Rezultatele studiului TAUSSIG

Studiul TAUSSIG, care reunește atât pacienți cu forma homozigotă, cât și pacienți cu forma severă heterozigotă, vine în continuarea studiilor RUTHERFORD-2 (care a inclus pacienți cu forma heterozigotă) și TESLA (HF homozigotă). Acesta include un total de 300 de pacienți, dintre care 106 cu forma homozigotă și 194 cu forma heterozigotă.

abonare

Vârsta medie a fost de 34.3 și, respectiv, 54.7 de ani – o confirmare a afectării precoce produse de FH. Aproximativ jumătate dintre pacienți (47.2% și, respectiv, 59.8%) suferă de boală coronariană ischemică, împreună cu proporții mai mici de afectare cerebrovasculară sau periferică, hipertensiune sau valvulopatie aortică. 

structura studiu TAUSSIG hipercolesterolemie familială evolocumab
Studiul TAUSSIG, cu un singur braț, include 300 de pacienți cu hipercolesterolemie familială homozigotă sau heterozigotă severă, atât adolescenți, cât și pacienți care urmează deja tratamentul hipolipemiant cu afereză.

După administrarea de 420 mg evolocumab la 2 sau 4 săptămâni timp de maximum 5 ani, rezultatele au fost următoarele:

  • La pacienții cu forma homozigotă, LDL-colesterolul a scăzut in medie cu 21.2% după 12 săptămâni de tratament;
  • Concentrația sangvină a scăzut în medie cu 59.8 mg/dl după 12 săptămâni și cu 74.9 mg/dl după 216 săptămâni;
  • La pacienții cu forma heterozigotă severă, LDL-colesterolul a scăzut in medie cu 54.9% după 12 săptămâni de tratament;
  • Concentrația sangvină a scăzut în medie cu 104.4 mg/dl după 12 săptămâni și cu 90.6 mg/dl după 216 săptămâni la aceștia;
  • Printre pacienții care au crescut doza de evolocumab, de la administrarea lunară la cea bilunară, impactul asupra LDL-colesterolului a crescut, de la scăderi de 19.6% la scăderi de 29.7%;
  • Rezultate similare au fost obținute și la pacienții adolescenți sau la cei sub tratament cu afereză (filtrarea sângelui pentru a elimina colesterolul in exces);
  • Profilul de siguranță a fost similar studiilor anterioare, cu 89,3% dintre pacienți acuzând reacții adverse asociate evolocumab, iar 28,7% dintre acestea fiind considerate grave.
rezultate termen lung studiu TAUSSIG hipercolesterolemie familială evolocumab
Rezultatele evolocumab în tratamentul pe termen lung al hipercolesterolemiei familiale heterozigote severe sau homozigote. Scăderile de 20-60% a LDL-C au fost persistente de-a lungul celor 4 ani de tratament.

Ce este hipercolesterolemia familială și cum se tratează?

Hipercolesterolemia familială (HF) reprezintă o boală cardiovasculară, care afectează metabolismul lipidelor și, astfel, conduce la niveluri sanguine ridicate de colesterol și la un risc cardiovascular crescut. Fiind o boală monogenică, există două forme de boală – heterozigotă (o singură alelă din cele două responsabile este afectată), moștenită de la un părinte și întâlnită la 1 din 250 de persoane, și homozigotă (ambele alele afectate).

Se estimează că forma heterozigotă crește de 10 ori riscul cardiovascular de evenimente precum infarctul sau accidentul vascular cerebral, care au loc înainte de vârsta de 55 de ani (60 în cazul femeilor). HF homozigotă este mult mai rară, mai greu de tratat, și conduce la forme mai severe de boală: afectarea cardiovasculară apare din copilărie, împreună cu xantoame, formațiuni cutanate constituite din colesterolul excesiv din organism.

Mecanismul de funcționare – inhibitorii de PCSK9 favorizează eliminarea colesterolului din sânge, iar statinele, o altă clasă terapeutică frecvent utilizată, inhibă formarea inițială a colesterolului.

Evolocumab face parte dintr-o clasa terapeutică recent introdusă în tratamentul cardiologic – anticorpi monoclonali care inhibă enzima proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 (PCSK9). PCSK9 are rolul în organism de a inhiba funcționarea receptorilor pentru LDL-colesterol (LDLR), care se găsesc pe suprafața celulelor, cel mai frecvent în ficat. Deoarece colesterolul nu mai poate interacționa cu receptorul specific, nu poate fi internalizat și metabolizat hepatic, iar concentrația sangvină crește, rezultând hipercolesterolemia. Prin întreruperea acestui mecanism, inhibitorii de PCSK9 constituie un tratament viabil pentru pacienții cu HF care nu tolerează sau nu răspund la statine.

Citește și: