#ESCCongress. Tratamentul îndelungat cu statine în doze mari crește supraviețuirea în boala arterială periferică

  • Hipercolesterolemie



Statinele reduc mortalitatea pacienților cu boală arterială periferică chiar și dacă tratamentul este început la mult timp după diagnosticare. Aceste date au fost obținute în cadrul unui studiu prezentat la ediția 2019 a Congresului European de Cardiologie. Pacienții care întrerup tratamentul au risc de deces similar cu cei care nu au început administrarea. Studiul arată importanța începerii și aderenței la tratament pe parcursul întregii vieți.

Toți pacienții cu boală arterială periferică ar trebui să primească tratament cu statine, preferabil o clasă foarte potentă, precum rosuvastatina de 40 mg sau atorvastatina de 80 mg, sau cea mai mare doză tolerată. În situațiile rare de intoleranță, trebuie luate în considerare terapiile hipolipemiante alternative”, a afirmat cercetătorul principal al studiului, Dr. Jörn Dopheide, Spitalul Universitar Bern, Elveția.

Studiul observațional a evaluat posibila existență a unei legături a aderenței la terapia cu statine asupra supraviețuirii la pacienții cu boală arterială periferică simptomatică. Studiul a înrolat 691 de pacienți internați într-un singur centru medical în perioada 2010-2017 și urmăriți ulterior pentru o perioadă medie de 50 de luni.

abonare

La începutul studiului, 73% din pacienți primeau tratament cu statine, procentul crescând până la 81% până la finalul perioadei de urmărire a evoluției. În acest timp a fost crescută și doza medicamentelor, care s-a corelat cu scăderea nivelului colesterolului LDL de 97 mg/dL la 82 mg/dL.

Aderența terapeutică la statine influențează supraviețuirea pacienților cu boală arterială periferică simptomatică
Sursa foto: abstractul studiului “Aderența terapeutică la statine influențează supraviețuirea pacienților cu boală arterială periferică simptomatică”

Pacienții care au întrerupt administrarea statinelor au avut o rată a mortalității (33%) similară cu cei care nu au urmat deloc tratamentul (34%). Aderența terapeutică pe parcursul celor 50 de luni de evoluție s-a asociat cu o scădere cu 20% a riscului de deces.

Tratamentul cu doze crescute de statine s-a corelat cu cea mai mică rată a mortalității (10%), spre deosebire de reducerea dozelor pe parcursul evoluției care s-a asociat cu cea mai mare rată a mortalității (43%).

“Aderența la tratamentul cu statine este esențială pentru a avea cel mai bun prognostic. Am arătat de asemenea că niciodată nu este prea târziu pentru a începe medicația și pentru a beneficia pe această cale. În plus, este crucial să nu fie reduse dozele deoarece acest lucru determină creșterea din nou a nivelului colesterolului LDL, crescând astfel suplimentar riscul de mortalitate”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Dr. Jörn Dopheide, Spitalul Universitar Bern, Elveția.

Mai multe informații despre boala arterială periferică

Boala arterială periferică definește stenoza, ocluzia sau anevrismul aortei sau ramurilor sale, excluzând arterele coronare şi arterele cerebrale. Pacienții cu boală arterială periferică asociază frecvent afecțiuni cardiace sau cerebrovasculare, astfel încât au risc crescut pentru infarct miocardic sau accident vascular cerebral ischemic, având o mortalitate crescută din aceste cauze.

Afectarea aterosclerotică in boala vasculara periferica
Afectarea aterosclerotică a vaselor periferice. Sursa foto: mipscenter.com

Conform statisticilor, boala afectează peste 200 de milioane de persoane la nivel mondial. Riscul crește semnificativ odată cu înaintarea în vârstă și cu expunerea la factorii de risc cardiovasculari, precum: fumat, hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, unele boli inflamatorii și autoimune. Anumiți factori de risc pot fi mai importanți pentru dezvoltarea bolii în anumite localizări.

Diagnosticul de boală arterială periferică se bazează mai ales pe anamneză (expunerea la factori de risc, comorbidități, simptomatologie) și examenul clinic. Mulți pacienți, chiar și cei cu boalã avansatã, pot ramâne asimptomatici sau pot acuza doar simptome atipice. Claudicația intermitentă, care constă în durere și crampe la nivelul membrelor inferioare în timpul mersului, apare la aproximativ 30% din pacienți. Din cauza circulației sanguine deficitare, pot apărea gangrene (necroză și infecție).

Pentru managementul bolii se recomandă modificarea stilului de viață: renunțarea la fumat, activitate fizică (cel puțin 30 de minute pe zi), alimentație sănătoasă (dietă mediteraneană), scădere în greutate (indice de masă corporală <25 kg/m2).

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de statine, care scad riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Statinele interferă cu biosinteza colesterolului în ficat, blocând enzima HMG-CoA reductaza. Astfel scad nivelul colesterolului LDL (lipoproteine cu densitate mică), implicat în ateroscleroză.

La pacienții diabetici trebuie obținut controlul optim al valorilor glicemiei. Toți pacienții cu boală arterială periferică trebuie sã aibã tensiunea arterială controlată.

Prevenția cardiovasculară a bolii arteriale periferice.
Prevenția cardiovasculară a bolii arteriale periferice. Sursa foto: ScienceDirect

Cu toate acestea, s-a observat că aderența terapeutică este scăzută. Conform studiilor, la nivel european numai 57% dintre pacienți respectă recomandările medicale și doar o treime din pacienții aflați sub tratament cu statine reușesc să atingă nivelul țintă de colesterol LDL < 1.8 mmol/L (70 mg/ dl).

Citește și: