STUDIU. Scorurile de risc poligenic ar trebui incluse în programele de screening pentru cancerul de sân

  • Medicina personalizată



Un studiu recent, realizat în Finlanda, arată că includerea scorurilor de risc poligenic, alături de metodele clasice precum analiza istoricului familial și identificarea variantelor patogene (BRCA1/2, PALB2, CHEK2), îmbunătățește semnificativ stratificarea riscului de cancer de sân. Această abordare inovatoare ar putea optimiza programele de screening. Rezultatele sunt publicate în Journal of Clinical Oncology.

Scorurile de risc poligenic (PRS, poligenic risc score), care evaluează riscul de boală pe baza efectului combinat al mai multor variante genetice, nu sunt utilizate de rutină împreună cu istoricul familial și mutațiile genetice, cum ar fi BRCA1 și PALB2, pentru evaluarea riscului de cancer la sân. În noul studiu, cu ajutorul PRS au fost identificate femei la risc înalt de cancer de sân la care screeningul s-a inițiat cu 10 ani mai devreme. De asemenea, au fost depistate și cazuri la risc scăzut, care pot urma mai rar testarea prin mamografie, în siguranță.

abonare

Screeningul populațional joacă un rol important în detectarea timpurie a cancerului la sân, în multe țări fiind dovedită reducerea mortalității în urma introducerii unor astfel de programe de screening. Totuși, încă există provocări legate de alegerea vârstei de inițiere și a intervalului de screening. Tot mai multe date arată cost-eficiența screeningului în funcție de riscului genetic, oferind oportunitatea de a personaliza programele, informând asupra vârstelor de începere și de oprire, precum și intervalul de screening.

Pe lângă variantele cu risc moderat și ridicat din genele de susceptibilitate (BRCA 1/2, PALB2), cancerul la sân are o componentă poligenică, unde multe variante genetice contribuie la riscul bolii. Scorurile de risc poligenic combină astfel de informații într-un singur indicator al susceptibilității bolii moștenite. Comparativ cu indivizii cu un PRS mediu pentru cancerul la sân, un PRS ridicat conferă un risc de creștere de până la trei până la cinci ori pentru cancerul la sân, cu un risc pe durata vieții de peste 30%.

ADN cancer de san
Image by freepik

Screeningul personalizat pentru cancerul de sân

Folosind o bază de date genetică națională amplă, echipa de la Universitatea din Helsinki a analizat scorurile de risc poligenic pentru 110.000 de femei, corelând aceste scoruri cu rezultatele obținute prin intermediul programului național de screening mamografic din Finlanda. Screeningul este recomandat pentru femeile cu vârste între 50 și 69 de ani, la fiecare doi ani.

  • Femeile cu cele mai mari scoruri de risc poligenic au avut un risc de peste două ori mai mare de a dezvolta cancer la sân înainte, în timpul și după intervalele standard de screening, comparativ cu cele cu scoruri mai scăzute. Aceste scoruri, în special atunci când sunt ridicate, au fost la fel de predictive pentru riscul de cancer la sân ca istoricul familial și variantele patogenice cunoscute.
  • Mai mult, combinarea scorurilor de risc poligenic ridicate cu fie un istoric familial pozitiv, fie mutații genetice cunoscute a crescut semnificativ valoarea predictivă pentru diagnosticul de cancer la sân după mamografia de screening. Această abordare combinată a obținut o valoare predictivă de până la 50,6%, depășind orice metodă folosită izolat.
  • Scorurile ridicate de risc poligenic au fost legate de un risc semnificativ mai mare de cancer bilateral la sân.

Toate acestea, sugerează că femeile cu scoruri ridicate ar putea beneficia de testare mai frecvent și de inițierea screeningului la o vârstă mai mică.

Pe de altă parte, femeile cu scoruri de risc poligenic scăzute, în special cele fără un istoric familial de cancer la sân sau variante patogenice cunoscute, pot urma screeningul mai rar, în siguranță. Studiul sugerează că acest grup nu atinge pragul de incidență cumulativă de 2% pentru cancer la sân până la vârsta de 62 de ani, indicând posibilitatea optimizării screeningului pe baza riscului individual.

Echipa de cercetare concluzionează că integrarea scorurilor de risc poligenic cu criteriile existente de screening oferă o abordare mai precisă pentru evaluarea riscului de cancer la sân. Această inovație ar putea conduce la strategii de screening mai personalizate și eficiente, îmbunătățind în cele din urmă detectarea timpurie și evoluția pacientelor.

Citește și