Ghid NIH: noi standarde pentru raportarea și calculul scorurilor de risc poligenic în studii

  • Medicina personalizată



Oamenii de știință, specialiștii și furnizorii de servicii medicale încep să utilizeze o nouă abordare pentru evaluarea riscului moștenit al unei persoane de a dezvolta anumite boli (precum diabetul de tip 2, bolile coronariene, cancerul de sân), care implică calcularea unui scor de risc poligenic (SRP). Scorul oferă o estimare a riscului unei persoane pentru anumite boli, pe baza modificărilor ADN aferente bolilor respective. Aceste scoruri sunt de obicei extrase din studii de tip GWAS – genome-wide association studies (studii ample de asociere la nivelul întregului genom). De exemplu, două persoane prezintă scoruri ridicate de risc poligenic pentru boala coronariană. Prima persoană are 22 de ani, în timp ce a doua are 98 de ani. Deși au același scor de risc poligenic, vor avea riscuri diferite de boală raportat la durata de viață. Scorurile de risc poligenic definesc doar corelații, și nu relații de cauzalitate.

Conform specialiștilor din cadrul NIH (Institutul Național de Sănătate din Statele Unite), deși utilizarea acestor scoruri în studiile clinice este din ce în ce mai răspândită, există diferențe în calculul și raportarea lor și este nevoie de îndrumare clară. În lipsa unei standardizări, există riscul ca popularitatea cercetării care vizează SRP-urile să scadă, nemaifiind adoptate în practica clinică, unde pot aduce beneficii importante pentru pacienți.

abonare

În acest context, o echipă de cercetare aflată sub îndrumarea Institutului Național de Cercetare al Genomului Uman din SUA (National Human Genome Research Institute – NHGRI din cadrul NIH) a publicat în revista Nature lucrarea Polygenic Risk Score Reporting Standards (PRS-RS) un ghid asupra standardelor de raportare și calcul pentru SRP. Ghidul reprezintă de fapt o actualizare a documentului Genetic Risk Prediction Studies (GRIPS), publicat în 2011.

GRIPS a pus accentul pe modele care includeau un set mai mic de variante genomice și scoruri genetice. Modelele de predicție a riscului genetic au evoluat rapid de atunci și se bazează pe un set mult mai mare de variante genomice, dar și metodologii de calcul mai complexe. În prezent, pentru a calcula scorul de risc poligenic al unei persoane, sunt studiate variante ADN în peste 6 miliarde de locusuri din genomul uman.

La ghid au lucrat împreună experți în epidemiologie, statistică, aplicații specifice bolilor, implementare și politici de sănătate. Ghidul conține minimul de informații necesare pentru interpretarea și evaluarea SRP, în special în ceea ce privește aplicațiile clinice. Cele mai importante cerințe sunt:

  • descrieri detaliate ale populațiilor studiate;
  • metode statistice pentru dezvoltarea și validarea SRP;
  • considerații pentru potențialele limitări ale scorurilor calculate.
Ghid NIH Scoruri de risc poligenic
Sursa foto/ Credit: Harry Wedel, NHGRI

„O adevărată provocare vine din neadoptarea de către comunitatea de cercetare a unui  model de bune practici, universal, pentru raportarea scorurilor de risc poligenic. Cu un domeniu aflat într-o creștere atât de accelerată, avem nevoie de standarde în vigoare, astfel încât să putem evalua în mod semnificativ aceste scoruri și să determinăm care dintre ele sunt pregătite pentru a fi utilizate în îngrijirea clinică”, a declarat Erin Ramos, director adjunct al Diviziei de Medicină Genomică din NHGRI și autor principal al lucrării.

Conform autorilor, ghidul vine într-un moment crucial pentru extinderea utilizării SRP – specifică „minimul de informații care ar trebui descrise într-o lucrare de cercetare pentru interpretarea unui scor de risc poligenic, reproducerea rezultatelor și, în cele din urmă, traducerea informațiilor în îngrijirea clinică”, ca de exemplu detalierea alegerii populației din studiu. De asemenea, SRP-urile trebuie să beneficieze de transparență și să fie ușor de utilizat în practică, pentru a stimula adoptarea lor.

Noul cadru sugerează că oamenii de știință ar trebui să explice metodele statistice pe care le-au folosit pentru a dezvolta și valida scorurile de risc poligenic. Fără un mod consecvent de raportare a SRP, este aproape imposibil să fie comparată utilitatea scorurilor pentru evaluarea riscului de boală. Conform îndrumărilor, cercetătorii ar trebui să ia în considerare, de asemenea, potențiale limitări ale acestor scoruri și modul în care clinicienii ar trebui să utilizeze scorurile în îngrijirea pacientului.

„În cazul în care cercetătorii pot urma aceste direcții, va fi mai simplu de evaluat scorurile de risc poligenice publicate și să se decidă care sunt cele mai potrivite pentru contextul clinic. Pentru boli precum cancerul de sân și nu numai, vom fi capabili să plasăm pacienții în diferite categorii de risc și să oferim strategii de screening și tratament potrivite. În mod ideal, în viitor vom detecta riscul suficient de devreme pentru a combate efectiv boala”, a declarat Michael Inouye, directorul Cambridge Baker Systems Genomics Initiative, Marea Britanie și co-autor principal al lucrării.

În plus, autorii subliniază necesitatea accesării facile și transparenței datelor și îi încurajează pe cei care sunt interesați de studierea SRP să depună și să partajeze aceste date prin intermediul PGS (the Polygenic Score Catalog), o bază de date care conține SRP-uri, cu acces deschis. Prin furnizarea acestor criterii într-un format structurat care se bazează pe standardele existente, utilizarea acestui ghid pentru publicarea PRS va facilita transpunerea în îngrijirea clinică și progresul către definirea celor mai bune practici.


Urmăriți prezentarea Dr. Eric Green, directorul NHGRI, „20 de ani după Proiectul Genomului Uman”, susținută cu ocazia ediției a 5-a a Conferinței de Medicină Personalizată, organizată de Centrul pentru Inovație în Medicină în Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2020 și desfășurată online în contextul pandemiei COVID-19. Raportuldegardă.ro a fost partenerul media al acestui demers, derulând o amplă campanie de comunicare asupra beneficiilor biotehnologiei în domeniul sănătății.

Citește și: