#EULAR2019. Durerea cronică determină gânduri suicidare la unul din zece pacienți cu afecțiuni reumatismale

  • Health literacy



Mai bine de 83% dintre pacienții cu afecțiuni reumatice și musculoscheletale (RMD) suferă de dureri intense cronice, fapt care le influențează negativ calitatea vieții. Efectele durerilor sunt resimțite atât în ceea ce privește sănătatea mintală a acestora, cât și în interacțiunile sociale de zi cu zi.

În cadrul Congresului Ligii Europene de Luptă Împotriva Reumatismului din acest an, #EULAR2019, a fost prezentat un studiu realizat de Asociația Daneză de Reumatism a în care a fost inspectată relația dintre durerea cronică a pacienților cu RMD și calitatea vieții acestora.

abonare

În mod obișnuit, durerea asociată afecțiunilor reumatice și musculoscheletale este ameliorată cu ajutorul analgezicelor, cel mai utilizate fiind medicamentele opioide. În Danemarca, numărul persoanelor care folosesc opioide este alarmant de crescut, comparativ cu alte țări din Scandinavia, motiv pentru care autoritățile și-au propus să ia atitudine și să diminueze această practică.

În acest sens, Asociația Daneză de Reumatism a realizat studiul care urmărește modul în care durerea cronică a pacienților cu afecțiuni reumatice și musculoscheletale le influențează calitatea vieții, fiind investigate cu precădere impactul asupra somnului și sănătății mintale, precum și efectele resimțite în urma utilizării analgezicelor.

Congresul EULAR 2019 impactul durerii asupra sănătății mintale
La #EULAR2019 s-a discutat despre impactul durerii cronice asupra calității vieții pacienților cu afecțiuni reumatice și musculoscheletale. Sursa foto: eular.org

Studiul a fost efectuat prin intermediul unui chestionar online la care au participat aproximativ 1.000 de pacienți cu cel puțin o afecțiune reumatică și musculoscheletală. Mai bine de 83% din pacienții care au răspuns chestionarului au dureri zilnice sau de mai multe ori pe săptămână.

În urma analizei rezultatelor, în ceea ce privește calitatea somnului și efectul analgezicelor asupra acesteia, s-a observat că:

  • 67% din participanți rareori, sau aproape niciodată, se simt odihniți dimineața când se trezesc;
  • 36% din pacienți folosesc analgezice pentru un somn mai bun;
  • 69% din participanți consideră că un somn necalitativ le influențează negativ gradul de durere.

Când vine vorba despre sănătatea mintală:

  • 58% din participanți se simt copleșiți de ceea ce îi înconjoară din cauza unui management slab al durerii;
  • 11% din participanți recunosc că au avut gânduri suicidale;
  • 45% din participanți tind să refuze interacțiunea socială din cauza durerii puternice.

Datele demonstrează faptul că durerea exercită un efect negativ asupra calității vieții acestor pacienți, împiedicându-i din a se odihni corespunzător sau a interacționa în societate. În ciuda faptului că autoritățile încearcă să reducă numărul analgezicelor prescrise, un procentaj mare de pacienți încă folosește aceste medicamente, din simplul motiv că nu i-a fost prezentată o altă alternativă.

Citește și: