Genetica și stresul financiar – combinația care generează cele mai multe migrene

  • Health literacy



Cercetătorii confirmă faptul că între factorii genetici și apariția migrenelor există o legătură foarte strânsă, mai ales când între cele două se interpune și stresul financiar. Gena CLOCK a fost identificată a fi responsabilă de influențarea producerii migrenelor, mai ales când persoana suferă dificultăți financiare.

Studiul, prezentat în cadrul European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) din Paris, a inclus două grupuri de studiu, în două mari orașe, Budapesta și Manchester, pentru a putea compara datele și genera un rezultat sigur.

abonare

„Punctul forte al studiului este că am putut observa același efect în cadrul a două grupuri de studiu diferite, în Budapesta și în Manchester, fapt ce ne face să credem că este un efect real” – afirmă cercetătorul Daniel Baksa, Semmelweis University, Budapesta

Aproximativ 2.300 de participanți, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, au completat chestionare ID-Migraine Questionnaire pentru a descoperi frecvența migrenelor și chestionare care urmăreau identificarea statutului financiar. Pentru obținerea materialului genetic, participanților le-au fost recoltate probe ADN din cavitatea bucală.

Cercetătorii au urmărit posibile variații în configurația genei CLOCK – genă responsabilă de temperatura corpului, nivelul de cortizon, ritmul circadian – și felul în care acestea influențează apariția migrenelor. La început nu au descoperit nicio legătură relevantă între cele două elemente, însă în momentul în care s-a adăugat factorul de stres (îndeosebi stresul financiar), rezultatul s-a schimbat. Persoanele care prezentau modificări ale genei CLOCK și întâmpinau dificultăți financiare aveau șanse cu 20% mai mari să sufere de migrene. De asemenea, cercetătorii au descoperit faptul că aceste mutații sunt prezente în aproximativ 1/3 din populație.

„Acest studiu nu arată cauza migrenelor – nu este o singură cauză – dar arată că atât stresul, cât și factorul genetic au un efect. În munca prezentată aici, suntem capabili să arătăm cum stresul – reprezentat prin dificultățile financiare – poate conduce la o creștere în posibilitatea apariției migrenelor, în cazul persoanelor ce au o anumită genă modificată” – continuă Daniel Baksa.

Migrena este o afecțiune neurologică serioasă care afectează aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume. În UK, migrenele sunt atât de comune încât se întâlnesc în 1 din 4 cazuri, la femei și în 1 din 12 în cazul bărbaților. Fundalul acestei afecțiuni este destul de complex, în situația în care sunt implicate numeroase gene și interacțiuni ale acestora cu factorii de mediu.

De asemenea, numeroase studii au confirmat legătura dintre ritmul circadian al organismului și diferitele tulburări de dispoziție. Ba mai mult, s-a descoperit că acesta poate avea implicații serioase și în cazul bolilor cardiovasculare.