Site icon Raportul de gardă

Lansarea Planului European de Luptă împotriva Cancerului: o nouă viziune pentru controlul cancerului, bazată pe inovație, colaborare și echitate

În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer și 1,3 milioane au murit din această cauză. Până în 2035, cazurile de cancer ar putea crește cu până la 25% dacă nu se intervine prompt. Peste 40% din cazurile de cancer pot fi prevenite. Dacă tendințele actuale nu sunt inversate, acesta ar putea deveni principala cauză de deces în UE.

Pe 3 februarie, Comisia Europeană a anunțat lansarea Planului European de Luptă Împotriva Cancerului, o inițiativă care va mobiliza resursele Uniunii Europene pentru a aduce schimbări majore în oncologie. Aceasta reflectă un angajament politic de acțiune în direcția controlului cancerului. Planul european de luptă împotriva cancerului are drept obiectiv reducerea poverii reprezentate de cancer, atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora și pentru sistemele de sănătate.

 „În acest an marcat de pandemie, am înțeles cu toții că știința salvează vieți. Speranțele lumii se află în mâinile medicilor, biologilor, cercetătorilor, care se întrec în cursa pentru vaccinul împotriva COVID-19 (…). În 2020, peste 1 milion de europeni au decedat din cauza cancerului – de două ori mai mulți decât victimele COVID-19” – Ursula von der Leyen, președinte Comisia Europeană

Planul va adresa inegalitățile dintre statele membre și din interiorul acestora prin acțiuni de sprijinire, coordonare și completare a eforturilor depuse de statele UE.  Margaritis Schinas, vice-președinte CE a precizat în cadrul evenimentului de lansare: „Nu ar trebui să existe pacienți de primă clasă sau a doua clasă. Cheia constă în inovație și egalitate”.

Scopul EU Beating Cancer Plan este acela de a aborda întregul traseu al pacientului cu cancer și este structurat în jurul a patru zone de acțiune, în care UE poate aduce o contribuție semnificativă: prevenție, detecție precoce, diagnostic și tratament și calitatea vieții pacienților și supraviețuitorilor. În următorii ani, acțiunile vor fi centrate asupra cercetării și inovării, utilizarea potențialului noilor tehnologii și vor fi mobilizate resurse economice pentru sprijinul statelor membre.

„Un diagnostic de cancer este ca și cum am arunca o piatră într-un lac – în centru este pacientul – dar impactul este asupra tuturor celor din jurul lui. Planul este despre speranță, reziliență și acțiune. Vrem să prevenim ce poate fi prevenit. Detectarea precoce salvează vieți – ne vom asigura că programele de screening sunt actualizate și ne gândim la extinderea programelor de screening și pentru alte cancere. Vrem să conectăm centrele comprehensive de cancer la nivelul UE. Avem nevoie ca personalul medical să fie informat și educat într-un cadru multidisciplinar”Stella Kyriakides, Comisarul European pentru Sănătate

Provocările specifice cancerelor pediatrice reprezintă o prioritate pe agenda UE. Inițiativa „Helping Children with Cancer” va asigura acces rapid la diagnostic, tratament de calitate și îngrjiri de follow-up pentru pacienții pediatrici. Acesta va fi finanțat de EU4Health și se va coordona cu Centrele Comprehensive de Cancer care vor înființate la nivelul Statelor Membre. Până în 2022 se urmărește crearea unei rețele dedicată tinerilor supraviețuitori ai cancerului ”EU Network of Youth Cancer Survivors”.

#EUCancerPlan #HealthUnion

Cercetare, inovare și accesul la noi tehnologii

Pe măsură ce înțelegem mai multe despre biologia cancerului și factorii de risc putem preveni, detecta, diagnostica și trata cancerul. Cercetarea și noile tehnologii pot salva vieți, cu condiția ca datele obținute să fie împărtășite în mod eficient și sigur. Planul European de Luptă Împotriva Cancerului va fi strâns legat de Misiunea pentru Cancer (Cancer Mission) în următorul program (2021-2027) al UE pentru cercetare și inovare, Orizont Europa, și se va lega de alte inițiative UE, cum ar fi Strategia Farmaceutică sau Spațiul european de date privind sănătatea.

Unul dintre cele 10 obiective-cheie este înființarea unui proiect care va coordona inițiativele științifice în oncologie la nivelul UE, Knowledge Centre on Cancer, la începutul anului 2021. Acesta va asigura diseminarea modelelor de bune practici, garantarea faptului că inițiativele sunt eficiente și sustenabile și va emite ghiduri pentru a susține derularea de noi acțiuni in cadrul Planului.

Un alt obiectiv de bază este dezvoltarea European Cancer Imaging Initiative (în 2022) pentru a obține o colecție de date provenite din investigații imagistice. Datele pot fi conectate cu instrumente de calcul performant (high-performance computing, AI) pentru a perfecționa algoritmii de screening pentru cancer, de exemplu.

Prevenție

40% dintre cancere sunt atribuite unor cauze care pot fi prevenite. Planul va adresa principalii factori de risc implicați în apariția cancerului, precum alcoolul, fumatul, obezitatea, expunerea la poluare, substanțele carcinogene, radiațiile, agenții infecțioși.

În ceea ce privește prevenția, Planul European de Luptă împotriva Cancerului are ca obiectiv principal vaccinarea a cel puțin 90% din populația feminină țintă din UE până în 2030, precum și creșterea vaccinării în rândul băieților.

Planul European de Luptă Împotriva Cancerului va oferi oamenilor informațiile și instrumentele necesare pentru a lua decizii optime cu privire la propria stare de sănătate. Planul va include și actualizarea Codului European Împotriva Cancerului pentru a lua în considerare ultimele dezvoltări științifice și va formula noi recomandări pentru a îmbunătăți nivelul de health literacy. Scopul e ca 80% din populație să cunoască mesajele Codului până în 2025.

Alte inițiative pentru prevenție includ:

Detecție precoce

EU Beating Cancer Plan include și o strategie europeană dedicată screeningului: EU Cancer Screening Scheme. Obiectivul acesteia este garantarea accesului pentru 90% din populația UE care se califică, la screeningul pentru cancerul de sân, de col uterin și colorectal până în 2025. De asemenea, recomandările Consiliului European privind screeningul vor fi actualizate pentru a reflecta cele mai recente dovezi științifice. Se va lua în considerare și screeningul țintit pentru alte tipuri de cancere, precum cancerul de prostată, pulmonar sau cancerul gastric.

Asigurarea standardelor înalte în îngrijirea pacienților oncologici

Alte inițiative vizează programe dedicate evaluării forței de muncă și programe educaționale dedicate tinerilor medici. EU Cancer Treatment Capacity and Capability Mapping va permite identificarea capacității și expertizei de la nivelul statelor membre cu ajutorul instrumentelor digitale. Personalul medical va avea acces la programe de training pentru dezvoltarea de expertiză în domenii precum genomica, medicina personalizată, inteligența artificială. De asemenea, se va lansa Interspeciality Training Program, un proiect care promovează educația multidisciplinară, renunind domenii precum oncologie, chirurgie, radiologie și se va concentra pe dezvoltarea capacității în domeniul digital health.

Inițiative pentru asigurarea calității vieții pacienților și îngrijitorilor

Datorită progreselor în detecția precoce a cancerului, metodelor de diagnostic moderne și noilor tratamente, cancerul devine o boală cronică, ratele de supraviețuire au crescut semnificativ în ultimii ani. Scopul Planului European de Luptă Împotriva Cancerului este asigurarea faptului că pacienții nu doar trăiesc mai mult, ci și mai bine. În acest sens, sunt prevăzute următoarele ințiative:

Reducerea inegalităților dintre statele membre

În 2021, Comisia Europeană va dezvolta un Registru privind Inegalitățile în Controlul Cancerului (Cancer Inequalities Registry) pentru a identifica provocările care apar la nivelul statelor membre care să ghideze investițiile și intervențiile UE.

De asemenea, se dorește consolidarea proiectelor de e-health, implementarea unor sisteme sustenabile de telemedicină și monitorizare la distanța la nivel UE. Măsurile vor include și educarea continuă a forței de muncă. Vor fi implementate acțiuni pentru a crește reziliența, accesibilitatea și eficacitatea sistemelor europene de sănătate pentru a asigura îngrijiri de calitate în oncologie în contextul crizelor viitoare.

Citește și:

Exit mobile version