Ministerul Sănătății lansează primul program de screening pentru cancerul la sân

  • Medicina personalizată



Ministerul Sănătății inițiază primul program național de screening pentru cancerul mamar din România. Pentru punerea în aplicare a proiectului au fost alocați 21 milioane de euro, proveniți din finanțare europeană nerambursabilă.

În primă etapă vor fi alocate 5 milioane de lei pentru acţiuni care vizează organizarea unui centru de referință pentru programele regionale de screening al cancerului mamar, pentru formarea personalului implicat în derularea programelor de screening, elaborarea metodologiei pentru derularea programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân (ex. mamografie digitală/ ecografie/ biopsie/ tratament/ urmărire în timp etc.), activități de informatizare suport al bazelor de date ale screeningului integrate cu sistemele informatice ale programului național, monitorizarea la nivel național și controlul implementării programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân. Datele obținute vor fi analizate  și pe baza lor vor fi implementate noi politici de sănătate publică.

abonare

În a doua etapă vor fi implementate programele regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân. Vor fi alocate 16 milioane de euro (8 milioane de euro pentru fiecare proiect, fiecare proiect necesitând acoperirea a 2 regiuni de dezvoltare: Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est). Peste 30.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 ani care au domiciul într-una din aceste regiuni de dezvoltare vor beneficia, gratuit, de servicii de screening prin testare mamografică cu dublă citire și arbitraj, evaluări ecografice a leziunilor mamare incipiente depistate (mamografii declarate pozitive direct sau după arbitraj), biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte cu trimitere la tratament a pacientelor confirmate cu diagnostice de leziuni mamare incipiente.

Tot în cadrul proiectului vor fi finanţate acţiuni de achiziţie echipamente, dar și acțiuni de sprijinire a femeilor, în special a celor diagnosticate în programul de screening pentru cancerul de sân, în vederea determinării eficacității măsurilor întreprinse și ajustării acestora (ex. peer-to-peer suport, consiliere psihologică și alte servicii adaptate și necesare etc.). În urma analizării datelor obținute vor fi elaborate rapoarte, studii, informări cu privire la rezultatele acestuia în baza cărora se vor face viitoarele politici publice în domeniu.

Programul național de depistare al cancerului de sân face parte dintr-un proiect amplu în care sunt incluse alte patru programe de screening pentru cancerul de col uterin, tuberculoză, hepatita B,C și D, precum și pentru screeningul prenatal. În total, România a beneficiat de 191 milioane de euro pentru implementarea celor 5 programe.

Alte articole:

Citește și despre programul de screening pentru hepatitele virale B, C și D.

Află cum screeningul și terapiile țintite au redus mortalitatea cauzată de cancer la sân cu 40% în Statele Unite