#ASCO24. Risc de deces cu 25% mai crescut la pacientele cu cancer de sân incipient ER-low care nu primesc terapia hormonală adjuvantă

  • OncologieOmiterea terapiei hormonale adjuvante la pacientele cu cancer de sân în stadiu incipient și cu niveluri scăzute de receptori estrogenici (ER) este asociată cu un risc de deces cu 25% mai mare, conform unui studiu retrospectiv prezentat în cadrul întâlnirii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) din 2024.

Pentru caracterizarea cancerului de sân se iau în considerare factori precum prezența sau absența unor receptori precum cei de estrogen, progesteron sau HER2. Pentru ca un cancer de sân să fie considerat a avea puțini receptori de estrogen (ER), aceștia trebuie să fie prezenți doar pe 1%-10% din celulele tumorale investigate.

abonare

Studiul a analizat datele a 354.378 de paciente cu cancer de sân cu receptori estrogenici pozitivi, stadiile I-III, înregistrate în baza națională de date pentru cancer din SUA, în perioada 2018-2020. Doar 10.362 (3%) de paciente au fost clasificate ca având niveluri scăzute de ER (prezenți pe 1%-10% din celule). Dintre acestea, 77% au primit tratament chimioterapic, reprezentând cohorta de studiu.

S-a observat faptul că terapia hormonală adjuvantă nu a fost administrată la 42% dintre pacientele cu ER scăzuți.  Acest fapt a fost mai frecvent înregistrat în cazurile în care cancerele asociau receptori de progesteron (PR) negativi, HER2 negativ și  Ki67 ≥ 20%.

De asemenea, studiul a arătat că rata generală de supraviețuire la 2 ani a fost de 93,8%, iar la 4 ani de 87,1%. După ajustarea factorilor precum vârsta, prezența comorbidităților, statusul PR, HER2 și stadiul tumoral, lipsa administrării terapiei hormonale a fost asociată cu un risc de deces cu 25% mai mare comparativ cu pacientele care au beneficiat de această terapie.

Diagnostic precizie cancer san triplu negativ
Sursa foto – Freepik

Tumorile cu puțini receptori de estrogen prezintă caracteristici similare cu cancerul de sân triplu negativ, având un răspuns mai bun la chimioterapie. Totuși, terapia hormonală adjuvantă reduce riscul de recidivă și îmbunătățește supraviețuirea generală la aceste paciente.

 „Chimioterapia ar trebui să fie tratamentul principal, dar terapia hormonală adjuvantă nu ar trebui omisă,” a declarat Dr. Grace M. Choong, de la Mayo Clinic.

Aceste descoperiri subliniază importanța personalizării tratamentului pentru cancerul de sân și necesitatea unei evaluări riguroase a riscurilor și beneficiilor asociate terapiei hormonale adjuvante pentru pacientele cu cancer de sân.

Citește și