România pregătește planul pentru eliminarea hepatitei C

  • Eliminare Hepatita C



Summit-ul pe tema „Eliminarea HCV în România” a avut loc astăzi, la Bruxelles. Reprezentanți din sfera politică și medicală au dezbătut cele mai bune strategii de implementare în România a planului de eradicare a hepatitei C până în anul 2030. Planul național pentru combaterea hepatitei C este deja redactat și urmează să fie lansat în dezbatere publică.

Dintre subiectele discutate în timpul summit-ului s-au remarcat planurile și acțiunile guvernului pentru eliminarea hepatitei C în România, programul de tratament interferon free și principalele obstacole cu care se confruntă Romania în încercarea de eliminare a HCV (virusul hepatitic C), prezentate din perspectiva medicilor și a pacienților.

abonare

Participanții la summit au analizat programele de eliminare a hepatitei C puse deja în aplicare în alte țări europene. Una dintre țările care conduc în acest moment lupta împotriva HCV este Franța, care a pus în aplicare planuri pentru eliminarea bolii încă din anii ’90.

Summit-ul de astăzi a fost organizat pe contextul implicării Uniunii Europene, alături de OMS, în efortul de eradicare a heptatitei C până în anul 2030. Pe 16 februarie 2016 a fost organizat primul summit al Uniunii Europene pe tema dezvoltării de politici publice pentru combaterea HCV. Cu ocazia acestui eveniment, statele membre au decis să se implice într-un efort comun pentru eradicarea hepatitei C, boală care afectează milioane de persoane la nivelul Europei.

Tot atunci au fost stabilite obiectivele pe care statele membre trebuie să le îndeplinească în următoarea perioadă. Printre acestea se numără clasificarea eliminării hepatitei C ca o prioritate pentru menținerea sănătății publice, implicarea stakeholderilor de la nivel național în dezvoltarea strategiilor de eliminare a hepatitei C și combaterea discriminării și marginalizării sociale a persoanelor bolnave de hepatită C.

Summitul a fost prezidat de Cristian Silviu Buşoi, membru al Parlamentului European, și moderată de George Kalamitsis (Hepatitis B&C Public Policy Association). Printre participanți s-au numărat Corina Silvia Pop (Secretar de Stat în cadrul Ministerului Sănătății), Răzvan Vulcănescu (președinte CNAS), Mircea Manuc (profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila) și Marinela Debu (președintele  Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România).

Aici puteți afla mai multe informații despre efortul de eradicare a hepatitei C.