Site icon Raportul de gardă

STUDIU. 1 din 5 adulți hipertensivi ia cel puțin un medicament asociat cu creșterea tensiunii arteriale

STUDIU. Un sfert din pacientele cu hipertensiune iau cel puțin un medicament care poate crește tensiunea arterială

Aproape unul din cinci adulți cu hipertensiune arterială urmează un tratament cu un medicament (antidepresiv, antiinflamator nesteroidian sau steroidian, etc) care ar putea să determine creșterea presiunii arteriale și a riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Pentru multe dintre acestea există alternative care nu determină creșteri tensionale.

Aproape unul din cinci adulți cu hipertensiune arterială urmează un tratament cu un medicament (antidepresiv, antiinflamator nesteroidian sau steroidian, etc.) care ar putea să determine creșterea tensiunii arteriale și a riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Pentru multe dintre acestea există alternative care nu determină creșteri tensionale. Rezultatele provin dintr-un studiu prezentat în cadrul Sesiunii Anuale Științifice a Colegiului American de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai întâlnite boli cronice la nivel mondial: peste 1 miliard de persoane au valoarea tensiunii arteriale peste cea normală. Managementul bolii este unul multifactorial și include modificarea stilului de viață și medicație antihipertensivă.

Înlocuirea medicamentelor asociate cu creșterea tensiunii arteriale, la hipertensivi, ar putea duce la creșterea ratei de control a acestei patologii

“Sunt medicamente pe care le utilizăm frecvent, atât cu eliberare pe bază de prescripție medicală, cât și fără, care pot avea avea efectul secundar de creștere a tensiunii arteriale. Știm că hipertensiunea arterială duce la boală cardiovasculară, accident vascular cerebral și deces. Chiar și creșteri mici ale tensiunii arteriale pot să influențeze semnificativ boala cardiovasculară. Studiul nostru atrage atenția asupra administrării de medicamente multiple la adulții vârstnici. Aceștia sunt și cei cu cea mai mare povară a hipertensiunii arteriale.”- Dr. John Vitarello, cercetător principal al studiului.

Autorii studiului au estimat că dacă s-ar opri administrarea de medicamente care cresc tensiunea arterială la jumătate dintre persoanele cu hipertensiune din Statele Unite ale Americii, între 560.000 până la 2 milioane de pacienți ar putea să atingă tensiunea arterială țintă, fără ajutor medicamentos suplimentar. Aceasta este o analiză preliminară, iar răspunsul individual poate varia.

Studiul sugerează că în multe cazuri în care tensiunea arterială nu este controlată, soluția poate fi înlocuirea sau eliminarea unor medicamente luate de pacient, și nu creșterea dozelor de antihipertensiv sau adăugarea altui hipertensiv. Există însă situații în care nu se poate utiliza un alt medicament.

19% dintre participanți au declarat că iau cel puțin un medicament asociat cu creșterea tensiunii arteriale, iar 4% cel puțin două. Femeile sunt mai des afectate (24%), față de bărbați (14%). Cele mai întâlnite clase de medicamente identificate au fost: antidepresivele, antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen, diclofenac), corticosteroizii orali, antipsihoticele, anumite contraceptive orale și anticongestionantele.

Studiul a analizat datele de la aproape 30.000 de participanți americani din cadrul Anchetei Naționale de Sănătate și Nutriție (NHANES), în perioada 2009-2018. Hipertensiunea arterială a fost definită conform ghidului AHA, care a scăzut nivelul prag de la 140/90 mmHg presiune arterială sistolică/diastolică la 130/90 mmHg. Conform acestuia, 46% din populația Statelor Unite ale Americii este hipertensivă. La mai puțin de jumătate dintre aceștia s-a obținut ținta terapeutică.

Și în Europa, unde se menține valoarea prag de 140/90 mmHg, mai puțin de 50% din pacienții tratați pentru hipertensiune arterială ajung la acest nivel. Cei mai importanți factori implicați sunt inerția tratamentului, neadaptarea tratamentul la starea pacientului și lipsa de complianță a pacienților, care nu urmăresc corect tratamentul recomandat. La acestea se adaugă efectul medicației asociate.

Citește și:

Exit mobile version