#ASCO2017: Alectinib – noul standard pentru tratarea cancerului pulmonar non-microcelular, ALK-pozitiv

  • Medicina personalizată



Tratamentul cu alectinib (Alecensa) poate încetini progresia cancerului la plămâni non-microcelular, ALK-pozitiv, cu mai mult de un an, potrivit unui studiu de fază 3. Acesta a obținut rezultate mult mai bune decât tratamentul folosit în acest moment, crizotinib (Xalkori).

Cancer pulmonar. Sursă foto: commons.wikimedia.org

Potrivit studiului ALEX, alectinib este mai eficient decât crizotinib, tratamentul standard folosit în momentul de față. În comparație cu crizotinib, alectinib reduce riscul de progresie a cancerului sau de deces cu 53% și extinde timpul median până la avansarea bolii cu aproximativ 25,7 luni. De asemenea, alectinib protejează față de apariția metastazei cerebrale într-un mod mai eficient: doar 9% dintre pacienții tratați cu alectinib au dezvoltat metastază la nivelul creierului, în comparație cu 41% dintre cei tratați cu crizotinib.

abonare

În plus, efectele secundare ale tratamentului cu alectinib sunt mai rare și mai puțin severe decât în cazul crizotinib. Doar 41% dintre pacienții tratați cu alectinib au raportat efecte secundare, iar acestea s-au limitat la oboseală, constipație, dureri musculare și tumefacții. Pe de altă parte, 50% dintre cei tratați cu crizotinib au suferit de probleme gastrointestinale și modificări la nivelul enzimelor ficatului.

„Acesta este primul studiu care compară efectele tratamentelor cu alectinib și crizotinib în cazul pacienților cu cancer la plămâni ALK-pozitiv. Rezultatele arată că alectinib este noul standard pentru tratarea inițială a acestor cazuri”, a declarat liderul studiului, doctorul Alice T. Shaw. „Alectinib este în special eficient în controlarea și prevenirea metastazei la nivelul creierului, care poate avea un impact major asupra calității vieții pacientului”.

Studiul ALEX a fost realizat având un eșantion format din 303 pacienți bolnavi de cancer pulmonar non-microcelular, ALK-pozitiv, stadiul 3B sau 4. Participanții nu au beneficiat de terapie sistemică înainte de studiu.

Aproximativ 80% dintre cazurile diagnosticate de cancer sunt reprezentate de cancerul pulmonar non-microcelular. De cele mai multe ori acesta apare ca o consecință a fumatului și este deseori însoțit de boli cadiovasculare. Pe fondul unui organism deja afectat de efectele fumatului, această formă de cancer este foarte dificil de tratat, iar rezultatele chimioterapiei tradiționale sunt limitate.

În jur de 5% dintre cazurile de cancer non-microcelulare sunt ALK-pozitive (gena ALK a fuzionat cu o altă genă). Doar în Statele Unite, 12.500 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer la plămâni non-microcelular, ALK-pozitiv.

„Faptul că acest tratament de precizie a oprit avansarea cancerului pulmonar mai mult de doi ani și a prevenit metastazarea la nivelul creierului este un rezultat remarcabil, având în vedere severitatea bolii”, a declarat expertul ASCO, John Heymach. „Mulțumită acestor progrese, putem ajuta pacienții să trăiască mai mult și mai bine.”

Crizotinib a fost primul medicament creat special pentru a ținti gena ALK. Acesta a fost aprobat de FDA (Food and Drug Administration, SUA) în 2011. Deși acesta are rezultate inițiale bune în cazul majorității pacienților, în general cancerul reîncepe să se dezvolte după un an. Alectinib este un inhibitor ALK mult mai puternic, care produce rezultate bune chiar și în cazul pacienților a căror stare se înrăutățește sub tratament cu crizotinib.

Puteți citi întregul abstract aici.