#ASCO2017: Dacomitinib – un tratament mai eficient pentru combaterea cancerului EGFR-pozitiv

  • Medicina personalizată



O nouă terapie de precizie extinde speranța de viață a pacienților cu cancer pulmonar cu până la  15 luni. Un studiu recent, prezentat în cadrul #ASCO2017, arată eficiența dacomitinib în întârzierea evoluției cancerului non-microcelular, EGFR-pozitiv (gena receptorului factorului de creștere epidermală).

Studiul clinic de fază 3 a arătat că tratamentul cu dacomitinib acționează într-un mod mai eficient asupra proteinelor EGFR decât inhibitorii de primă generație, gefinitib și erlotinib. În cadrul testelor clinice, dacomitinib a stopat dezvoltarea tumorilor pentru mai mult timp, dar a afectat și proteinele EGFR din țesutul sănătos.

abonare
Sursa foto: wikipedia.org

Cei 452 de participanți la studiu au fost aleși în mod aleator dintre pacienții recent diagnosticați cu cancer pulmonar non-microcelular, EGFR-pozitiv, stadiul 3B sau 4. Participanții înrolați au provenit din Asia și Europa. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri, unul care a fost tratat cu dacomitinib, altul cu gefitinib.

Studiul clinic a arătat că șansele de deces sau progresie a cancerului au fost cu 41% mai scăzute în rândul pacienților tratați cu dacomitinib, în comparație cu cei care au primit gefitinib. De asemenea, dacomitinib a reușit să stopeze progresia cancerului cu până la 14,7 luni, în comparație cu 9,2 luni în cazul gefitinib.

Cele mai des întâlnite efecte secundare severe în cazul pacienților tratați cu dacomitinib au fost acnea (14% dintre pacienți) și diareea (8% dintre pacienți). În cazul gefitinib, modificările la nivelul enzimelor ficatului au fost cele mai comune efecte adverse severe (8% dintre pacienți).

„Modul de tratare al cancerului pulmonar EGFR-pozitiv a fost schimbat cu câțiva ani în urmă, când s-a trecut de la chimioterapie la terapia de precizie”, a spus principalul autor al studiului, dr. Tony Mok. „Acest studiu arată că dacomitinib ar pute fi chiar mai eficient pentru tratarea acestor pacienți. Cu toate acestea, pacienții ar trebui să țină cont de potențialele efecte adverse atunci când decid asupra tratamentului”.

140.000 de oameni sunt diagnosticați anual cu cancer pulmonar non-microcelular EGFR-pozitiv, la nivel mondial. Acest tip de cancer se caracterizează printr-o hiperactivitate a proteinei EGFR, cauzată de mutații genetice. Din această cauză, dezvoltarea celulelor canceroase este mult accelerată. Terapia cu inhibitori de tirozin-kinază este tratamentul standard în cazul acestor tipuri de cancere, gefitinib (Iressa) fiind unul dintre cele mai des folosite medicamente de precizie.

Puteți citi întregul abstract aici.