STUDIU. Leucemia mieloidă acută: rezultate remarcabile pentru combinația dintre venetoclax și agenți hipometilanți

  • Acces la inovație



Pacienții vârstnici cu leucemie mieloidă acută (AML) ar putea beneficia în curând de o nouă terapie. Combinația dintre medicamentul venetoclax și agenți hipometilanți (decitabină sau azacitidină) a avut rezultate considerate „remarcabile” în timpul studiului clinic de fază I.

Studiul de fază Ib, non-randomizat, a inclus 57 de pacienți cu AML, cu o vârstă mediană de 75 de ani, care nu au putut primi tratament intensiv cu chimioterapie. La finalul studiului, 35 dintre pacienți (61%) se aflau fie în remisiune completă, fie în remisiune completă cu recuperare incompletă a măduvei. 9 dintre pacienți au putut beneficia de transplant de celule stem primite de la donatori, sugerând că această combinație de tratamente ar putea fi un prim pas spre o strategie curativă.

abonare

„Venetoclax, în combinație cu agenți hipometilanți pare a fi un tratament bine tolerat, cu o rată scăzută de mortalitate precoce și o activitate anti-leucemică promițătoare în rândul pacienților vârstnici cu AML, care nu au mai primit tratament anterior”, concluzionează autorii studiului, sub conducerea lui Daniel A. Pollyea, de la Universitatea din Colorado (SUA).

Ratele de mortalitate în timpul studiului au fost de 7% la 30 de zile, respectiv 16% la 60 de zile. Potrivit dr. Pollyea și colegilor săi, aceste rezultate sunt mai scăzute decât cele observate în cazul pacienților din categorii similare de vârstă aflați sub terapie intensivă și similare cu cele documentate în cazul pacienților care au primit monoterapie cu decitabină sau azacitidină.

Potrivit dr. Carsten Müller-Tidow și dr. Richard F. Schlenk, de la Universitatea Heidelberg (Germania), rezultatele studiului sunt „remarcabile din mai multe motive”. Rata de remisiune completă de 61% este dublă față de ce s-a observat în trecut, tratând pacienți similari cu un singur agent hipometilant – decitabină sau azacitidină. De asemenea, venetoclax are „un nivel de toxicitate gestionabil”, scriu aceștia într-un editorial cu privire la studiu.

Potrivit dr. Müller-Tidow și dr. Richard F. Schlenk, tratamentul exclusiv cu venetoclax are rezultate limitate în tratarea AML, dar profilul favorabil de toxicitate îl face un candidat potrivit pentru strategiile de terapie combinată.

Anul trecut, studiul clinic randomizat de fază III MURANO a arătat că venetoclax, în combinație cu rituximab, prelungește rata de supraviețuire fără progresie în cazul pacienților cu leucemie limfocitară cronică recidivată/refractară.

Alte articole relevante:

Venetoclax, eficient în leucemia limfocitară cronică, recidivată sau refractară, în combinație cu rituximab

Dr. Adrian Bot, specialist în terapii celulare CAR-T: „La ora actuală, vedem începutul sfârșitului luptei împotriva cancerului”

Inovațiile care au schimbat pentru totdeauna tratamentul cancerului