Site icon Raportul de gardă

STUDIU. Obezitatea mamei în timpul sarcinii crește de 3 ori riscul copilului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 la un moment dat în viață

Femeie insarcinata

Riscul de a dezvolta diabet zaharat al copiilor este crescut dacă mama este obeză sau supraponderală în timpul sarcinii

Este cunoscut faptul că obezitatea mamei în timpul sarcinii aduce cu sine o serie de complicații atât pentru mamă, cât și pentru dezvoltarea copilului. Acestea includ diabetul gestațional, preeclampsia sau nevoia intervenției cezariene și sunt cunoscute de multă vreme. Dar ce se întâmplă după naștere?

Rezultatele unui nou studiu efectuat în Scoția demonstrează că persoanele născute din mame supraponderale sau obeze au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 la un moment dat în viață. Riscul copilului de a dezvolta diabet mai târziu în viață a fost de 26% în cazul femeilor supraponderale și de 83% pentru femeile obeze. Țințit, când a fost evaluat riscul de diabet de tip 2, acesta a fost cu 39% mai mare la femeile supraponderale și de 3,5 ori mai mare pentru copiii mamelor obeze.

Descoperirile sunt importante din punct de vedere statistic și reprezintă un semnal de alarmă. Echipa de specialiști de la British Heart Foundation Centre for Cardiovascular Science, Universitatea din Edinburgh, condusă de Dr. Rebecca Reynolds, a făcut conectat nașterile a 118.201 de persoane din Scoția (născute între 1950 și 2011) la registrul național de diabet, pentru a identifica prevalența și incidența diabetului de tip 1 sau 2.

Mai mult, în urma analizării datelor, a ieșit la iveală faptul că între 1950 și 2010, numărul femeilor obeze a crescut de 5 ori.

Prevalența obezității în populația feminină 18+, în anul 2016. Sursa foto: Organizația Mondială a Sănătății

Aceste rezultate vin ca o completare a unui studiu efectuat în Suedia, care a demonstrat că riscul ca femeile obeze în primul trimestru de sarcină să aibă copii cu diabet de tip 1, este cu 33% mai mare decât în cazul femeilor cu un indice de masă corporală (BMI) în limite normale.

Specialiștii atrag atenția asupra nevoii de a reduce BMI-ul viitoarelor mame înainte de sarcină, ideal. Însă chiar și în timpul sarcinii, ar putea fi luate măsuri de scădere a masei corporale. Totuși, în interviul acordat Medscape News UK, Dr. Reynolds este sceptică asupra posibilității de a modifica greutatea femeilor deja însărcinate:

„Au fost diferite studii care au analizat metode de modificare a stilului de viață și a comportamentului sau de a prescrie medicație femeilor care sunt deja însărcinate, pentru a schimba rezultatul sarcinii, dar au fost în mare parte nereușite. De aceea, trebuie să ne îndreptăm atenția către preconcepție și să ajutăm mamele să se pregătească pentru o sarcină mai sănătoasă, să obțină o greutate ideală în prealabil, în loc să încerce să modifice ceva odată ce sunt deja gravide. Trebuie să facem populația să conștientizeze că sarcina este o perioadă riscantă pentru femei. Cu cât sunt mai sănătoase, cu atât sarcina și rezultatele ei vor fi mai sănătoase”.

Despre schimbarea de paradigmă din tratamentul diabetului vă puteți informa din primul podcast marca Raportuldegardă.ro, pe care îl găsiți aici.

Despre studiu

Citește și:

Exit mobile version