STUDIU. TNM-Immunoscore, o nouă clasificare a cancerului colorectal, care include cuantificarea răspunsului imun, oferă o estimare mai bună a riscului de recurență a bolii

  • Imuno-oncologia



De peste 80 de ani, TNM este cel mai folosit sistem de clasificare a neoplasmelor. Cu toate acestea este un instrument de prognostic incomplet. Informațiile referitoare strict la evoluția celulelor tumorale este insuficientă. Persoanele cu același stadiu histologic pot avea evoluții complet diferite în funcție de răspunsul imun individual. Cuantificarea răspunsului imun trebuie să fie introdusă în clasificarea cancerului.

În cazul cancerului colorectal, s-a stabilit importanța includerii datelor despre răspunsul imun în clasificarea oficială a neoplasmului. Un consorțiu internațional compus din 14 centre de cercetare în imunologie și anatomie patologică, din 13 țări, a validat utilitatea Immunoscore în determinarea cu acuratețe a pacienților la risc de recurență a bolii și care ar beneficia de un tratament intensiv postoperator.

abonare

Valoarea acestui instrument de prognostic a fost determinată printr-un studiu publicat în The Lancet, care a inclus peste 2.500 de pacienți cu neoplasm colorectal în stadiile I-III. Investigatorii au declarat:

„Immunoscore poate estima cu acuratețe riscul de recurență a bolii la pacienții cu neoplasm de colon. Rezultatele studiului susțin implementarea acestei evaluări ca o nouă componentă a clasificării TNM a cancerului.

Sursa foto – Inserm

Până acum, clasificarea TNM alături de anumite criterii histologice și de gradul de diferențiere a celulelor tumorale estima riscul de recurență a bolii. Se cunoaște însă faptul că și intensitatea reacției sistemului imun împotriva celulelor tumorale poate oferi date despre modul în care evoluează cancerul colorectal. Prezența unui număr mare de celule imune la nivel tumoral s-a corelat cu un prognostic mai bun. Pornind de la această observație, cercetătorii de la Institutul Inserm și Universite Paris Descartes, alături de medicii de la Spitalele AP-HP din Paris au dezvoltat un test de cuantificare a răspunsului imun – Immunoscore.

Testul cuantifică densitatea a două tipuri de celule imune la nivel tumoral și în mediul adiacent – limfocitele T totale (CD3+) și limfocitele T citotoxice (CD8+).

2.681 de pacienți au fost împărțiți în 3 grupe, în funcție de evaluarea Immunoscore: cu densitate a celulelor imune scăzută, intermediară și înaltă. Riscul de recurență și supraviețuirea au fost determinate în această analiză. Probele tumorale dar și țesut din zonele limită de invazie au fost analizate prin imunohistochimie iar densitatea de celule CD3+ și CD8+ au fost determinate în laboratoare digitale de anatomie patologică.

Sursa foto – Research Gate

Pacienții cu un scor imunologic ridicat au cel mai mic risc de recurență și au o supraviețuire crescută.

Peste jumătate dintre pacienți (51%) au avut un scor intermediar, 22% au avut un scor scăzut, iar 27 % au înregistrat valori ridicate la Immunoscore.

  • Rata de recurență a bolii la 5 ani a fost de 8% în cazul pacienților cu scoruri mari și de 32% în cazul celor cu valori mici ale testării răspunsului imun
  • Cei cu un scor intermediar au avut un risc de recurență la 5 ani de 19%
  • Rata generală de supraviețuire la 5 ani a fost semnificativ mai mare pentru pacienții cu un scor ridicat (82%) comparativ cu cei având un scor mic (62%).

Rezultatele evaluării Immunoscore au avut un grad înalt de reproductibilitate între centrele de cercetare precum și între diferiți observatori. Dintre toți parametrii clinici de estimare a riscului, Immunoscore a avut cea mai mare contribuție (47% Immunoscore versus TNM – 28%).

Immunoscore a reprezentat un element independent de predicție a riscului de recurență inclusiv în ceea ce privește pacienții cu stadiul II de boală. Asocierea dintre scorul testării imunologice și intervalul până la recurența bolii a fost independentă de vârstă, sex, categorii T/N, instabilitate microsatelitară și alți factori de prognostic.

Citește și: