Tecentriq, aprobat ca monoterapie pentru tratarea cancerului pulmonar și a cancerului urotelial

  • Imuno-oncologia



Tecentriq (atezolizumab) a fost aprobat de Comisia Europeană pentru tratarea cancerului pulmonar metastatic NSCLC și a cancerului urotelial metastatic, în urma rezultatelor pozitive obținute în timpul studiilor clinice.

Informații cheie

abonare
  • Speranță mediană de viață de 13,8 luni, în rândul pacienților cu cancer pulmonar avansat local sau metastatic, NSCLC
  • Speranță mediană de viață de 15,9 luni, în rândul pacienților cu cancer urotelial avansat local sau metastatic
  • Timp median până la recidivă de 21,7 luni în rândul pacienților cu cancer urotelial avansat local sau metastatic

Tecentriq a fost aprobat ca monoterapie pentru cancerul pulmonar avansat local sau metastatic, non-microcelular (NSCLC), care a fost tratat anterior cu chimioterapie, indiferent de statusul PD-L1. Pacienții cu mutații EGFR sau tumori ALK-pozitive pot folosi de asemenea medicamentul, după ce au beneficiat de terapii țintite. Eficacitatea atezolizumab a fost dovedită în timpul studiilor clinice randomizate POPLAR (fază II) și OAK (fază III). În timpul studiului clinic OAK, speranța mediană de viață a pacienților stratați cu atezolizumab a fost de 13,8 luni, cu 4,2 luni mai mult decât chimioterapia cu docetaxel.

„Suntem încântați că Uniunea Europeană a aprobat Tecentriq, prima imunoterapie anti-PD-L1 care tratează atât cancerul pulmonar, cât și pe cel urotelial”, a declarat dr. Sandra Horning, director al diviziei de Dezvoltare Globală de Produse a companiei producătoare, Roche. „Toate datele obținute în urma studiilor clinice indică faptul că Tecentriq este benefic pentru pacienții care trăiesc cu aceste cancere, indiferent de nivelul de PD-L1”.

Tecentriq s-a dovedit eficient și în rândul pacienților cu cancer urotelial avansat local sau metastatic, care a fost tratat anterior cu chimioterapie pe bază de cisplatin sau care nu sunt eligibili pentru chimioterapia pe bază de cisplatin. Aprobarea pentru această indicație a fost primită având la bază studiile clinice IMvigor211 (facă III) și IMvigor210 (fază II). În timpul studiului IMvigor211, pacienții tratați cu atezolizumab au beneficiat de un timp median de recidivă de 21,7 luni, față de 7,4 luni, în cazul pacienților tratați cu chimioterapie. În timpul studiului de fază II, IMvigor210, speranța de viață mediană a pacienților tratați cu atezolizumab a fost de 15,9 luni.

Atezolizumab este un anticorp monoclonal proiectat pentru a bloca interacțiunea proteinei PD-L1 cu receptorii PD1 și B7.1. Acest lucru permite activarea celulelor T și declanșarea răspunsului imunitar împotriva tumorii. Atezolizumab poate fi folosit în combinație cu o varietate mare de imunoterapii, terapii țintite și chimioterapii, pentru a trata multiple forme de cancer.

Articole relevante:

Avelumab si atezolizumab, două imunoterapii aproape de aprobarea în UE pentru mai multe tipuri de cancer

Atezolizumab crește supraviețuirea și răspunsul la tratament în mai multe tipuri de cancere