#ASCO2017: CALM – Soluția care te învață să trăiești cu cancerul avansat
Intervenția psihologică CALM (Cancer and Living Meaningfully – Cum să înveți să trăiești cu cancerul) a fost dezvoltată de o echipă de cercetători canadieni. Studiul a fost implementat pentru a crește calitatea vieții pacienților cu cancer avansat și a constat în șase ședințe de 60 de minute, pe parcursul a șase luni. Cadre medicale instruite pentru acest experiment au ajutat familiile pacienților, organizând sesiuni de training, împărțite în patru etape:
- controlul simptomelor, luarea deciziilor medicale și relațiile cu cadrele medicale
- creșterea stimei de sine și relațiile personale
- bunăstare interioară
- viitoare îngrijorări, speranță și mortalitate.
Un grup de studiu de 305 pacienți, într-un stadiu avansat al bolii, a fost recrutat pentru a beneficia de tratamentul CALM. Participanții au primit zilnic tratament oncologic de rutină, însă doar o treime dintre aceștia au fost aleși pentru un tratament psihologic specializat.
După trei luni, s-a constatat că 52% dintre pacienții care au fost îngrijiți cu CALM au avut o diminuare a depresiei, față de cei 33% care au primit îngrijire normală. De asemenea, participanții la studiul CALM și-au îmbunătățit sănătatea mentală în primele trei luni, până la finalul celor șase luni de studiu reușind să fie pregătiți pentru urmările bolii.

“CALM este diferit de celelalte intervenții, țintind să îi ajute pe pacienți să trăiască cu boală în stadii terminale; scopul acestui studiu nu este neapărat acela să pregătească omul pentru moarte“, spune Dr. Rodin.
În plus, CALM a prevenit depresia în cazul a 137 de pacienți care nu sufereau de episoade depresive la momentul intrării în studiu.
În continuarea acestui experiment vor fi incluse: înțelegerea în profunzime a procesului terapeutic CALM, tehnicile optime pentru antrenarea personalului medical, rafinarea aparaturii medicale și eficacitatea implementării CALM în regiuni geografice diverse.