Tratamentul și asistența necesară pacienţilor diagnosticaţi cu leucemie limfocitară cronică

  • Health literacy



Leucemia limfocitară cronică (LLC) este cel mai frecvent tip de leucemie în lumea occidentală. LLC are, în general, o evoluție relativ lentă. Cu toate acestea, poate deveni mai agresivă (sau poate progresa) și astfel poate fi mai greu de tratat.

În prezent, ghidurile internaționale hematologice recomandă ca tratamentul să fie administrat numai persoanelor cu boală în stadiu mai avansat sau cu o tendință clară de progresie. Uneori medicii consideră că cea mai bună opțiune este „monitorizarea și așteptarea”, pacientul urmând să se prezinte la consulturi periodice la un centru specializat în hematologie. În cazul multor persoane diagnosticate, boala areo evoluție lentă, astfel că nu au nevoie de tratament timp de mai multe luni sau ani, sau nu vor avea niciodată nevoie de tratament.

abonare

Există mai multe opţiuni de tratamente  pentru ţinerea sub control a evoluţiei LLC. Terapia va fi introdusă atunci când boala se agravează sau atunci când apar semne clare că boala progresează. Rezultatele analizelor de sânge pot indica evoluția  bolii. Medicii specialişti decid, în general, să înceapă tratamentul atunci când apar simptome precum:

  • Oboseală, scădere severă în greutate, transpirații nocturne extreme;
  • Umflarea ganglionilor limfatici.

Tratamentul leucemiei limfocitare cronice include în prezent mai multe opţiuni care au diferite mecanisme de acțiune şi de administare: chimioterapie, corticoterapie, terapii biologice, imunoterapii, terapii țintite, radioterapie, intervenție chirurgicală, transplant de celule stem, îngrijire paliativă. În cazul unui tratament pentru LLC, este esențială înțelegerea patologiei pacientului afectat, a prognosticului pe termen lung, a riscurilor posibile asociate și a consecințelor neînceperii tratamentului.

Recomandări:

  1. O alimentație sănătoasă este importantă pentru persoanele care se recuperează în urma oricărei boli. Un regim alimentar sănătos conține o varietate de alimente care furnizează substanțe nutritive esențiale și energie, de care are nevoie organismul pentru a menține funcțiile normale.
  2. Există anumite aspecte asociate LLC care pot afecta bunăstarea pacienților prin: stare de oboseală, scădere inexplicabilă în greutate, creșterea riscului de apariție a infecțiilor. O alimentație sănătoasă, echilibrată și un stil de viață sănătos vor ajuta sistemul imunitar al organismului și vor crește calitatea vieții.
  3. Exercițiile fizice pot îmbunătăți starea fizică și emoțională, și pot ajuta la îndeplinirea activităților uzuale zilnice. Înainte de a începe orice fel de activitate, este necesară consultarea echipei medicale asupra planurilor de exerciții fizice.
  4. Alocarea de timp pentru relaxare și timpul liber pot ajuta la o mai bună gestionare a oboselii și la reducerea nivelului de stres.
  5. Este importantă învățarea și recunoașterea simptomelor unei infecții. Prevenirea infecțiilor reprezintă o parte importantă a propriei îngrijiri. Atunci când apare suspiciunea unei infecţii, se impune informarea imediată a medicului sau asistentei pentru a se administra tratamentul optim.
  6. A face față cancerului și a trăi cu acesta reprezintă situații stresante. Nu există un mod „corect” de a face față leucemiei, fiecare persoană are modul său de a gestiona diferitele emoții (șoc, tristețe, anxietate, furie). Sprijinul din partea familiei, prietenilor sau a grupurilor de sprijin ale pacienților pot fi utile pentru păstrarea unei stări emoționale bune.
  7. Medicii, asistentele medicale și alți profesioniști din domeniul sănătății stau la dispoziția pacienților pentru a îi ajuta în înțelegerea și abordarea bolii. E indicat ca pacientul să adopte un rol activ în îngrijirea sănătății, să afle mai multe informații despre boala sa, despre tratament și reacții adverse și să se implice în procesul de luare a deciziilor cu privire la tratament.

Mai multe informații despre diagnosticarea, tratamentul și evoluția leucemiei limfocitare cronice găsiți pe Janssen4Patients, platforma de informare pentru pacienți realizată de Janssen Companie Farmaceutică a Johnson & Johnson.