Site icon Raportul de gardă

TriOx, testul care poate depista precoce multiple tipuri de cancer, cu ajutorul inteligenței artificiale

Noul test TriOx ar putea contribui la screeningul și diagnosticul rapid, sensibil și minim invaziv al cancerului încă din stadiile precoce de boală, prin analiza a multiple caracteristici ale ADN-ului din probe de sânge. Cu ajutorul inteligenței artificiale, testul poate identifica modificări moleculare subtile care indică malignitate, dificil de evidențiat prin alte metode, conform studiului publicat în Nature Communications.

Testul TriOx a fost dezvoltat prin combinarea metodei TAPS (Tet-assisted pyridine borane sequencing) de analiză a ADN-ului cu învățarea automată, fiind studiate împreună multiple caracteristici ale ADN-ului prezent în sânge, la nivelul întregului genom. Spre deosebire de alte tehnici de secvenţiere, prin noua metodă de investigare a ADN-ului circulant tumoral, caracteristici genomice, precum modificările numărului de copii şi povara mutaţională somatică, au putut fi analizate simultan cu metilomul

Această strategie a permis depistarea ADN-ului de origine tumorală, chiar și când se află în cantități foarte reduse în sângele periferic. Rezultatele evaluării pe 6 tipuri de neoplasme (cancer colorectal, esofagian, pancreatic, renal, ovarian și de sân) au arătat că testul TriOx a putut diferenția cu succes pacienții cu cancer de cei fără afecțiuni maligne, fiind obţinute o sensibilitate de aproximativ 95% şi o specificitate de aproape 90%. Au fost incluşi în studiu 61 de pacienţi cu cancer în diverse stadii de boală şi 30 de persoane sănătoase.

Image by rawpixel.com on Freepik

Depistarea afecțiunilor maligne în stadii precoce îmbunătăţeşte rata de succes a terapiilor disponibile și poate salva vieți, asociind totodată costuri reduse pentru sistemele de sănătate în comparație cu managementul cazurilor avansate. Programele de screening actuale sunt limitate la câteva tipuri de cancer (de col uterin, de sân, colorectal, pulmonar şi de prostată), însă acestea reprezintă în total mai puţin de 30% din totalul diagnosticelor de afecţiuni maligne.

În ultimii ani, cercetarea cancerului s-a focusat pe dezvoltarea testelor de tip biopsie lichidă ca și alternativă pentru metodele actuale de diagnostic al cancerului. Deşi recoltarea probei de analizat este rapidă şi simplă, implementarea testelor de tip biopsie lichidă în clinică a fost limitată de precizia modestă, fiind analizate un număr redus de caracteristici moleculare pentru a depista modificări maligne.

ADN-ul tumoral circulant este înalt fragmentat, se află în sânge în cantităţi reduse şi este diluat masiv în ADN-ul circulant de linie germinală care provine din celulele sanguine. Astfel, precizia testelor de tip biopsie lichidă poate fi îmbunătăţită prin analizarea a cât mai multe caracteristici.

Deși noul test se află în stadii precoce de dezvoltare și evaluare, reprezintă o potențială viitoare soluție care ar putea fi implementată de rutină pentru a diagnostica precoce și minim invaziv cancerul. Testul se află în curs de dezvoltare şi validare pe numeroase tipuri de cancer şi pe grupuri vaste de pacienţi. Sunt, de asemenea, explorate modalităţi de a integra testul TriOx în îngrijirile medicale de rutină.

Citeşte şi:

Exit mobile version