#ASCO2017: STUDIU: Pacienții diagnosticați cu cancer vor putea beneficia de un aliat online în lupta cu stresul și emoțiile negative

  • Medicina digitală



Oncologi și psihologi elvețieni au dezvoltat un program web care ajută bolnavii de cancer să facă față stresului, depresiei și stărilor negative generate de acest diagnostic. Programul va putea fi folosit de către pacienți timp de 8 săptămâni, în fiecare săptămână fiind discutat câte un subiect nou (reacția corpului la stres, sentimente, interacțiuni sociale etc). La finalul fiecărui subiect, medicul psiholog va verifica evoluția pacientului și îi oferă sfaturi și îndrumări.

Studiul despre terapia la distanță, prezentat în cadrul Congresului Societății Americane de Oncologie Clinică 2017 (ASCO 2017), a constat în împărțirea unui număr de 129 de pacienți, ce erau la începutul tratamentului pentru cancer, în două grupuri: un grup de control și unul de intervenție. Majoritatea erau femei cu diferite tipuri de cancer în fază incipientă: mamar, ovarian, gastrointestinal etc.

abonare

Timp de două luni cercetătorii au măsurat diferitele modificări produse în gradul de stres, de anxietate și depresie al pacienților, precum și în calitatea vieții acestora. La finalul acestei perioade, grupul de intervenție a prezentat o evoluție surprinzătoare, pe când grupul de control – care nu primise niciun ajutor psihologic – a rămas la fel. Nivelul de stres din cadrul grupului de intervenție a scăzut de la 6 puncte la 4 puncte, pe când în cazul celuilalt grup, nu s-a modificat.

În ziua de astăzi, cancerul reprezintă una dintre principalele afecțiuni, cu o rată de mortalitate foarte mare. Majoritatea pacienților diagnosticați cu cancer încep să dezvolte în paralel, pe plan psihic, și alte afecțiuni precum anxietate sau depresie. Sunt foarte puțini pacienții care solicită ajutor psihologilor, în momentul în care observă că relațiile lor sociale sau calitatea vieții se modifică.

Odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei și mijloacelor de comunicare, oferirea îndrumărilor și suportului emoțional „de la distanță” nu mai reprezintă o problemă.

„Noi tehnologii deschid noi posibilități. Cu această intervenție putem oferi ajutorul psihologic pacienților, pentru a le asigura confortul necesar. Se pare că se poate forma o legătură strânsă între pacienți și psihologi prin intermediul acestui program online” – autoarea principală a studiului Dr. Viviane Hess, medic oncolog la Spitalul Universitar din Basel, Elveția.

Privind dezvoltările ulterioare, cercetătorii plănuiesc să facă programul din ce în ce mai accesibil, traducându-l și în alte limbi, momentan fiind valabil numai în germană. În România, se estimează un număr de aproximativ 60.000 de cazuri de cancer anual, care ar putea beneficia de traducerea programului în limba română.