#ASCO2017: Intervenția psihologică „Conquer Fear” scade teama de recurență a cancerului în rândul supraviețuitorilor

  • Health literacy
  • Medicina personalizată



În cadrul unui studiu clinic randomizat de faza a II-a, intervenția psihologică numită „Conquer Fear” (Cucerește Frica) a scăzut teama de recurență a cancerului la pacienții înrolați. Datele studiului au fost prezentate în cadrul ASCO2017 ( Societatea Americană de Oncologie Clinică).

De asemenea, s-a observat că nivelul anxietății generale și al stresului specific cauzat de cancer au scăzut, iar calitatea vieții pacienților s-a îmbunătățit vizibil în timpul desfășurării terapiei în grupul intervențional și imediat după încheierea acesteia.

abonare

„ Reducerea fricii de recurență în cadrul grupului intervențional a fost notabilă, crescând astfel starea de bine din punct de vedere psiho-emoțional a persoanelor care au supraviețuit cancerului”, a spus conducătorul studiului, Jane Beith, Dr. Oncolog al Universității din Sydney, care a și inițiat programul „Conquer Fear”.

„ Majoritatea participanților au fost femei tinere care au avut cancer de sân, dar sperăm că terapia va fi eficientă și pentru alți pacienți care se confruntă cu această teamă ridicată de recurență”, a mai declarat aceasta.

În rândul celor incluși în studiu s-a observat că: aproximativ 50% dintre cei care au supraviețuit unui anumit tip de cancer și 70% dintre tinerele care au învins cancerul de sân au raportat un grad crescut de teamă în ceea ce privește recurența bolii. Frica poate fi atât de puternică încât afectează negativ monitorizarea medicală post-intervențională, starea pacienților, relațiile acestora, munca, stabilirea unor țeluri pe termen lung și calitatea vieții. Și totuși, măsurile pentru diminuarea acestei temeri lipsesc.

„Numărul oamenilor care au supraviețuit cancerului este mai ridicat decât a fost vreodată până acum, dar mulți dintre supraviețuitori se tem de reapariția bolii chiar și la multă vreme după ce au terminat tratamentul. Sperăm ca rezultatele pozitive ale acestei terapii de reducere a temerilor legate de reaparița cancerului vor facilita accesul la ea pentru cât mai mulți pacienți”, a declarat expertul ASCO, Dr. Don S. Dizon, membru al Colegiului American al Medicilor.

Intervenția psihilogică „Conquer Fear” este bazată pe un model inovator dezvoltat de autori, însă momentan se află în stadiul de cercetare și nu este utilizată în practica clinică. Terapeuții care au luat parte la acest program au avut ședințe de până la 90 de minute cu fiecare pacient pe durata a 10 săptămâni. Aceste ședințe terapeutice au vizat: acceptarea incertitudinii cu privire la recurența cancerului, predarea de strategii pentru controlul îngrijorării și ajutor acordat pacienților în a-și îndrepta atenția spre viitor.

Pentru realizarea studiului, cercetătorii au selectat aleatoriu 222 de supraviețuitori ai cancerului de sân, cancerului colorectal sau melanomului în stadiile I-III care au raportat o teamă crescută față de ideea de recurență în cadrul intervenției „Conquer Fear” sau în cadrul grupului de control. Toți supraviețuitorii terminaseră tratamentul pentru cancer de cel puțin două luni și cel mult cinci ani și erau în remisiune completă la acel moment.

Pacienții din grupul de control au primit câte cinci sedințe individuale, cu durata cuprinsă între 60 și 90 de minute, timp de 10 săptămâni. Ședințele au fost susținute de către terapeuții antrenați în cadrul studiului și au inclus relaxare musculară, meditație, vizualizare și tehnici de relaxare rapidă. Atât pacienții din grupul intervenției „Conquer Fear”, cât și cei din grupul de control au primit instrucțiuni pentru a practica și acasă.

Pentru a măsura teama de recurență, cercetătorii au utilizat chestionare cu 42 de întrebări, având un scor între 0 și 168; 0 indicând minimul temerii de recurență, iar 168 maximul. Acestea au fost completate de către pacienți la finalul terapiei, la trei luni după încheierea ei și la șase luni.

Scorul mediu înregistrat a fost de 82,7 în cadrul grupului intervenționl și de 85,7 în cadrul grupului de control.

S-a observat că temerea de recurență a cancerului a fost mai redusă în grupul de intervenție decât în grupul de control imediat după terapie. Scorurile au continuat să se diferențieze în favoarea grupului intervențional, mai ales după trecerea celor șase luni.

Autorii subliniază că, deși „Conquer Fear” este eficientă într-un format față în față, este totuși o intervenție consumatoare de timp și resurse. Ar putea fi posibilă realizarea terapiei prin intermediul internetului, al telefonului sau în grup.

Dr. Beith este de părere că terapia ar putea fi eficientă și dacă ar fi realizată de psihologi sau alți profesioniști care au minimul de cunoștințe în ceea ce privește terapiile cognitive.