Esențial în sănătate publică. Raport OMS: patru mari industrii contribuie la mortalitatea prematură în Europa

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial în sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea bolilor transmisibile și netransmisibile care amenință sănătatea la nivel local și internațional. 

Știrile săptămânii 10 – 16 iunie 2024
Patogeni și planeta Pământ
Image by Freepik

Un raport al OMS arată cum patru mari industrii contribuie la mortalitatea prematură în Europa

Reprezentanții industriilor producătoare de tutun, alcool, alimente ultraprocesate și combustibili fosili interferează cu măsurile de prevenție și control ale bolilor netransmisibile, precum afecțiunile cardiovasculare, cancerul sau diabetul, prin promovarea factorilor de risc asociați acestora, conform unui nou raport al OMS.

abonare

Se estimează că aceste patru sectoare ale industriei cauzează anual 19 milioane de decese la nivel global, dintre care 2,7 milioane de decese la nivel european.

Scopul reprezentanților marilor industrii este de a crește vânzările, profiturile și consumul, fără a lua în considerare impactul asupra sănătății umane. Tacticile folosite de marile industrii includ lobby politic, campanii de dezinformare a consumatorilor asupra proprietăților produselor și impactului acestora asupra mediului și strategii de marketing țintit, în special asupra copiilor și adulților tineri.

Consolidarea acestor sectoare industriale, într-un număr mic de corporații transnaționale puternice, le permite exercitarea unei influențe politice semnificative și obstrucționarea reglementările de interes public.

Raportul OMS face apel la toate statele membre, societatea civilă, mediul academic și organizațiile internaționale pentru a contracara hiperconsumul și a proteja sănătatea publică. Practicile insidioase ale marilor industrii nu au apărut peste noapte și nu vor dispărea ușor. Acesta este un efort pe termen lung care necesită voință politică, în primul rând. Vedem clar cum aceste industrii afectează negativ sănătatea publică”, a declarat Dr. Gauden Galea, consilier strategic al OMS.

Băuturile răcoritoare dulci afectează microbiomul oral

Un studiu publicat în Scientific Reports arată că un consum ridicat de băuturi răcoritoare dulci duce la afectarea echilibrului microbiomului de la nivelul cavității bucale. Microbiomul oral normal conține peste 700 de specii bacteriene, fungi și alte microorganisme, iar dezechilibrul acestuia conduce la boli precum periodontita.

Studiul a inclus probe de salivă de la 989 de persoane. De asemenea, a fost folosit un chestionar al obiceiurilor alimentare pentru a urmări consumul de băuturi dulci, atât băuturi răcoritoare acidulate, cât și sucuri de fructe, băuturi necarbogazoase de tip ice-tea sau limonadă.

În urma analizelor de laborator, s-a observat faptul ca un consum crescut de băuturi dulci a fost asociat cu o scădere a diversității speciilor microbiene de la nivel oral. A fost înregistrată o proliferare a bacteriilor din familia Bifidobacteriaceae (inclusiv Lactobacillus rhamnosus și Streptococcus tigurinus) și o scădere a Lachnospiraceae și Peptostreptococcaceae.

Asadar, băuturile răcoritoare acidulate sau sucurile de fructe predispun la apariția diverselor patologii orale, inclusiv a cariilor dentare, atât prin favorizarea dezvoltării bacteriilor acidofile și scăderea ponderii bacteriilor comensale, cât și prin alterarea imunității gingivale și creșterea inflamației locale. De asemenea, rezultatele studiului sugerează că unele probiotice orale care conțin bacterii precum Lactobacilli sau Bifidobacterium nu ar fi alegerea potrivită pentru sănătatea dinților, din cauza capacității acestora de a produce acid.

Cantitățile moderate de colină scad riscul cardiovascular

Colina, un nutrient care se găsește în numeroase alimente de origine animală și vegetală, ajută la funcționarea optimă a inimii și creierului, conform unui nou studiu publicat în BMC Public Health.

Studiul, desfășurat în SUA, a inclus 5525 de persoane, dintre care 76% sufereau de obezitate abdominală. Cantitatea medie de colină din alimentație a fost calculată utilizând un chestionar al obiceiurilor alimentare. În funcție de cantitatea de colină consumată, pacienții au fost clasificați în patru grupuri și s-a observat faptul că doar cantitățile moderate de colină au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta boala cardiovasculară aterosclerotică. Alimentația prea bogată în colină nu a adus beneficii. Astfel, cercetătorii au stabilit că un consum optim este reprezentat de 244 mg de colină pe zi pentru femei și 367 mg pentru bărbați.

O alimentație echilibrată, variată ar trebui să conțină suficientă colină, fără a fi nevoie de a folosi suplimente. Sursele alimentare de colină sunt reprezentate de ouă, pește precum somonul sau codul, legume crucifere (varză, conopidă, broccoli), nuci și semințe, organe sau carne de vită,  cereale integrale și leguminoase (soia, fasole, linte, năut).

Studiul a prezentat unele limitări, astfel încât sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma sau infirma aceste rezultate.

Moderna dezvoltă un vaccin combinat împotriva gripei și COVID-19

Două studii de fază 3 au arătat rezultate pozitive în dezvoltarea a două noi vaccinuri, unul împotriva COVID-19 (mRNA-1283) și unul combinat, împotriva COVID-19 și gripei (mRNA-1083), conform unui comunicat de presă al companiei Moderna.

Vaccinul mRNA-1283 a demonstrat o eficacitate similară cu cea a Spikevax, vaccinul anterior dezvoltat de Moderna împotriva COVID-19, pentru copiii între 12 și 18 ani și o eficacitate superioară pentru persoanele peste 18 ani. Studiul a fost realizat pe un lot de 11.400 de persoane, dintre care unii au primit o doza de 10 μg de mRNA-1283, iar celorlalți le-a fost administrat o doza de 50 μg din vaccinul Spikevax.

Noul vaccin a indus un răspuns crescut al anticorpilor neutralizanți, atât împotriva tulpinii originale SARS-CoV-2, cât și împotriva variantei Omicron. Titruri importante de anticorpi au fost înregistrate la adulți, în special la persoanele peste 65 de ani. Reacțiile adverse ale noului vaccin sunt asemănătoare versiunilor anterioare (durere la locul injectării, oboseală, cefalee, mialgii).

Vaccinul dublu, combinat, împotriva COVID-19 și gripei include vaccinul mRNA-1283. Moderna va prezenta rezultatele cercetărilor la o conferință viitoare.

Bolile răspândite de țânțari sunt în creștere în UE

Numărul de cazuri de febră Dengue și de infecție cu virusul West Nile, maladii răspândite prin mușcătura de țânțar, a crescut în ultimii ani în Europa, conform datelor prezentate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

În anul 2023 au fost înregistrate 130 de cazuri de persoane care au fost infectate cu febră Dengue, fără sa fi călătorit în afara Europei. Numărul este în creștere față de anul 2022, an în care au fost diagnosticate 71 de cazuri.

Pentru virusul West Nile, cazurile locale de infecție au fost în număr de 713, dintre care 67 de decese. Experții estimează faptul că anul acesta numărul va crește, primele cazuri deja fiind înregistrate începând cu luna martie.

Țânțarii purtători de boli, din cauza potențialului migrator, își extind arealul spre zone din nordul, estul și vestul Europei, având deja populații importante în 13 țări din UE.

Europa deja simte cum schimbările climatice favorizează atât răspândirea țânțarilor în zone anterior neafectate, cât și infectarea mai multor oameni cu boli precum febra Dengue. De asemenea, creșterea turismului internațional, din zone endemice pentru astfel de boli, crește riscul de a importa cazuri”, a declarat Andrea Ammon, director al ECDC.

Măsurile de protecție împotriva țânțarilor includ evitarea stagnării apei în grădină sau în jurul casei, purtarea de pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă, folosirea de creme sau spray-uri împotriva insectelor și instalarea de plase la ferestre.

ECDC transmite necesitatea unor măsuri de control a vectorilor, efectuarea de campanii de conștientizare și o supraveghere atentă pentru a detecta rapid cazurile de infecție.