#ACR18. Experiențele traumatizante din perioada copilăriei sunt asociate cu creșterea riscului de dezvoltare a artritei

  • Health literacy



Stresul psihologic la care sunt suntem supuși în diferite situații poate avea un impact cu adevărat negativ asupra stării de sănătate. Experiențele neplăcute trăite în perioada copilăriei (Adverse Childhood Experiences – ACE) sunt asociate cu un risc crescut de apariție a artritei în cazul copiilor sănătoși, și cu dezvoltarea tulburărilor mintale și fizice în cazul copiilor care suferă deja de această boală.

Un studiu realizat în SUA a urmărit modul în care experiențele neplăcute din copilărie afectează pacienții tineri cu artrită. Rezultatele acestuia au fost dezbătute în cadrul Întâlnirii Anuale a Colegiului American de Reumatologie (ACR) din 2018.

abonare

„Există dovezi conform cărora stresul psihologic poate fi asociat cu rezultate negative în rândul bolilor reumatologice, chiar și în cazul dezvoltării bolilor autoimune și inflamatorii” – afirmă Dr. Tamar Rubinstein, co-autorul studiului, Profesor Asistent, Children’s Hospital at Montefiore.

Autorii studiului au analizat datele provenite din 2016 National Survey of Children’s Health (NSCH) și au clasificat experiențele neplăcute, traumatizante, trăite de copii drept abuzuri, neglijență sau disfuncții familiale.

Au fost luate în calcul și situații specifice precum: decesul unui părinte, divorțul sau separarea, încarcerarea unui părinte, prezența la diferite scene de abuz sau violență fizică în familie sau în vecinătatea acesteia, discriminări etice sau rasiale și existența tulburărilor mintale în familie.

Desfășurarea studiului

Au fost analizate date provenite din partea a 138 de participanți, pacienți cu artrită, cu vârste mai mici de 18 ani. Din acest număr, 123 experimentaseră situații neplăcute, traumatizante, în perioada copilăriei.

Informațiile obținute au fost comparate cu alte date provenite de la copii care trăiseră același tip de episoade neplăcute dar care aveau alte tipuri de afecțiuni fizice. Au fost luate în considerare și date provenite de la participanți sănătoși, care nu fuseseră expuși la ACE.

65% dintre participanții cu artrită experimentaseră cel puțin un singur episod traumatizant, comparativ cu 40% dintre participanții sănătoși și cu 53% dintre participanții cu o altă afecțiune fizică. Copiii care trăiseră 4 sau mai multe experiențe traumatizante au prezentat un risc mult mai crescut de a dezvolta artrită comparativ cu cei care nu trecuseră prin astfel de situații.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește participanții care deja sufereau de artrită, o expunere ridicată la experiențe traumatizante a condus la creșterea șanselor de apariție a comorbidităților precum tulburările fizice și psihice. 95% dintre pacienții cu artrită aveau tulburări fizice, iar peste 68% sufereau de depresie și anxietate.

Citește și: