#AHA18. Numai o singură băutură energizantă este capabilă să deterioreze acut funcția celulelor endoteliale

  • Health literacyEste cunoscut faptul că băuturile energizante sunt nocive pentru sănătatea noastră, acestea putând genera implicații serioase din punct de vedere cardiovascular, gastrointestinal, renal și chiar neurologic. Conform unui studiu realizat în Houston, la numai 90 de minute după consumarea unei astfel de băuturi, se înregistrează o deteriorare acută a funcției vaselor de sânge.

Studiul s-a concentrat asupra relației dintre consumul energizantelor și efectul pe care acestea îl au asupra funcției celulelor endoteliale. Rezultatele au fost dezbătute în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) din acest an.

abonare

„În timp ce băuturile energizante devin din ce în ce mai populare, este important să se studieze efectele pe care acestea le au asupra persoanelor care le consumă în mod frecvent și care este cel mai sigur mod, dacă există, de consum” – subliniază autorii studiului.

Desfășurarea studiului

Oamenii de știință au analizat 44 de participanți tineri, sănătoși, nefumători, cu o medie de vârstă de 24.7 ani. Tinerilor li s-a măsurat tensiunea, pulsul și li s-a realizat o electrocardiogramă. De asemenea, a fost testată și funcția celulelor endoteliale, utilizând o metodă ecografică de estimare a capacității vasului de a se destinde. În continuare au fost puși să bea o băutură energizantă, iar ulterior oamenii de știință au repetat măsurătorile.

Efectele au apărut la o oră și jumătate după consumarea energizantului, când autorii studiului au identificat o scădere a capacității vasului de a își mări diametrul, drept răspuns la stimulii normali. Dacă diametrul unui vas variază cu 5.1% în mod normal, după consumul băuturii acesta este capabil să varieze doar cu 2.8% . Scăderea semnifică o deteriorare acută a funcției vasculare a tinerilor.

Efectele negative pe care energizantele le au asupra organismului sunt în principal determinate de modul de combinare al ingredientelor din care sunt alcătuite: zahăr, cofeină, taurină și diverse alte substanțe.

Citește și: