#AHA18. Expunerea la metale grele crește semnificativ nivelurile de colesterol total și LDL-C

  • Health literacyO concentrație crescută de metale grele în sânge se asociază cu o creștere a cantității de colesterol total și de LDL-C. Persoanele cu un nivel ridicat de mercur sangvin au un risc cu 73% mai mare de a avea un nivel total de colesterol crescut.

Studiul din care reies aceste informații s-a concentrat pe observarea legăturii dintre expunerea la metale grele și riscul dezvoltării problemelor cardiovasculare. Rezultatele sale au fost prezentate în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) 2018.

abonare

Informații cheie:

  • Cantitate ridicată de plumb în sânge – risc cu 56% mai crescut de a avea un nivel total de colesterol mare și un risc cu 22% mai crescut de a avea un nivel mare de LDL-C;
  • Cantitate ridicată de mercur în sânge – risc cu 73% mai crescut de a avea un nivel total de colesterol mare și un risc cu 23% mai crescut de a avea un nivel mare de LDL-C;
  • Cantitate ridicată de cadmiu în sânge – risc cu 41% mai crescut de a avea un nivel total de colesterol mare.

Sunt considerate metale grele cele a căror densitate depășește 5 g/cm3, iar în studiul prezentat s-au analizat în special efectele expunerii la plumb, mercur și cadmiu. Aceste metale pot interacționa cu diverse structuri biologice și le pot altera modul de funcționare.

Rezultatele studiului au arătat că odată cu creșterea gradului de expunere la metalele grele crește și nivelul colesterolului total și al LDL-C, care implicit semnifică și un risc adițional cardiovascular. Colesterolul crescut, precum și valorile ridicate ale LDL-C, cunoscut drept colesterolul „rău”, pot avea implicații majore în sănătatea cardiovasculară, deoarece cresc riscul de a dezvolta patologii precum ateroscleroza ori infarctul miocardic acut.

Odată demonstrată legătura dintre concentrația de metale grele din sânge și acest risc de creștere a colesterolemiei, autorii studiului atrag atenția asupra nevoii unor programe de screening care să urmărească acest nivel de expunere.

Citește și: