Taxa clawback a ajuns la 24,1%. ARPIM: “Sute de medicamente, în pericol de a dispărea de pe piață”

  • PHARMA



În primul trimestru al anului 2018, taxa clawback a ajuns la 24,1%, cu 60% mai mare comparativ cu același trimestru al anului 2016. Nivelul suprataxării, corelat cu prețul medicamentelor stabilit la nivelul minim european, a dus la retragerea de pe piață a sute de produse. Asociația Română a Producătorilor de Medicamente (ARPIM) estimează că taxa clawback poate atinge pragul de 27% în primul trimestru al anului 2019. Astfel, riscul ca multe alte medicamente să dispară de pe piață este major.

Soluția propusă de ARPIM vizează plafonarea taxei clawback, dar această soluție poate fi benefică sistemului de sănătate doar în condițiile creșterii bugetului alocat medicamentelor cu 17% față de nivelul actual.

abonare

„Încă din anul 2012, sistemul actual de implementare a taxei clawback se bazează exclusiv pe producătorii de medicamente pentru acoperirea creșterii nevoilor de tratament ale pacienților români. Însă, dispariția medicamentelor de pe piață a arătat că un astfel de sistem nu este sustenabil. Am propus o serie de soluții pe termen scurt care pornesc de la premisa că modificarea taxei clawback trebuie să înceapă cu creșterea bugetului alocat medicamentelor, care astăzi este la același nivel ca acum 6 ani. Totodată, este important să menționăm că orice schimbare în mecanismul de implementare a taxei clawback, cum ar fi excluderea din calculul taxei a medicamentelor cu prețuri sub 10 lei sau 25 lei, fără resurse financiare adiționale, va avea drept consecință creșterea suprataxării la un nivel între 26% și 30% pentru toate celelalte medicamente. Consecințele vor fi resimțite de pacienții români care riscă să găsească din ce în ce mai puține medicamente în farmacii”, a declarat Liviu Popescu, Director Relații Externe al ARPIM.

Taxa plătită de producătorii de medicamente începând cu anul 2012 este în valoare de 8,4 miliarde lei, taxa clawback reprezentând obligația producătorilor de medicamente de a plăti o contribuție trimestrială statului român pentru medicamentele compensate care depășesc bugetul aprobat de Fondul Național de Asigurări. Acest mecanism este nesustenabil, deoarece contribuie la crizele de medicamente cu care se confruntă sistemul de sănătate.

25% reprezintă procentul plătit de producătorii de medicamente pentru tratamentul pacienților români
Producătorii de medicamente plătesc pentru tratamentul a 25% dintre pacienții români

„Grupul de lucru constituit de Ministerul Sănătății pentru regândirea taxei clawback arată faptul că autoritățile au înțeles urgența de a identifica un mecanism funcțional pentru implementarea unei taxe sustenabile, predictibile, care să fie în beneficiul pacienților români. ARPIM este parte din grupul de lucru și, ca asociație profesională, reprezentând 70% din valoarea pieței de medicamente, ne anunțăm încă o dată disponibilitatea de a coopera deschis cu autoritățile și toți actorii implicați pentru dezvoltarea unui nou mecanism de calcul al taxei. Taxa crește alarmant și toate estimările ne arată că va fi din ce în ce mai mare. Situația trebuie să se schimbe”, a adăugat Liviu Popescu.

Citește și: