#ASCO18. Alectinib determină o supraviețuire de trei ori mai mare față de crizotinib în cancerul pulmonar non-microcelular, ALK-pozitiv, avansat

  • Medicina personalizată



Anual, 1,59 de milioane de oameni mor din cauza cancerului pulmonar, mai mult decât prin orice alt tip de cancer. 5% dintre bolnavii de carcinom pulmonar non-microcelular (NSCLC) prezintă mutația ALK. Folosind mijloacele terapeutice standard, în majoritatea cazurilor boala va progresa, iar 60% vor dezvolta metastaze cerebrale. 

Opțiunile terapeutice pentru cancerul pulmonar se află în prim plan la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică de la Chicago. Noile date din studiul ALEX, care a evaluat inhibitorul ALK de nouă generație, alectinib (Alecensa) arată că medicamentul scade riscul de progresie a bolii sau mortalitatea cu 57% prin comparație cu crizotinib, o substanță dintr-o generație mai veche, indiferent de prezența metastazelor cerebrale.

abonare

Carcinomul pulmonar non-microcelular ALK pozitiv este mai frecvent la pacienții tineri, nefumători sau care au un istoric nesemnificativ de consum de tutun. ALK (kinaza limfomului anaplastic) este o proteină implicată în procese de semnalizare la nivel celular. Sistemul nervos central reprezintă una dintre pricipalele zone unde apar metastaze. Metastazele cerebrale sunt dificil de tratat deoarece bariera hematoencefalică împiedică pătrunderea anumitor substanțe, inclusiv a moleculelor folosite în terapie.

Sursa foto – Roche

În 2013 a fost aprobat crizotinib pentru NSCLC, ALK pozitiv, metastazat, medicament care face parte din prima generație de inhibitori ALK, însă în timp eficacitatea lui s-a dovedit limitată.  Studiul global de fază III ALEX, a demonstrat că terapia țintită cu alectinib, un inhibitor ALK (kinaza limfomului anaplastic) are un efect superior în ceea ce privește supraviețuirea, față de crizotinib (Xalkori).

Studiul ALEX a inclus 303 persoane din 31 de țări. S-au comparat cele 2 terapii țintite, alectinib și crizotinib după criteriile de eficacitate și siguranță la pacienții cu NSCLC, ALK pozitiv, netratat anterior. Perioada de urmărire a fost de 2 ani. Datele arată că:

  • alectinib determină o reducere susținută a riscul de progresie a bolii sau a mortalității, de până la 57%
  • medicamentul triplează supraviețuirea fără progresie a bolii (PFS – progression free survival) – 34,8 luni comparativ cu 10,9 luni în cazul crizotinib

Și obiectivele secundare ale studiului au fost atinse. Alectinib crește PFS, independent de prezența metastazelor cerebrale.

  • Pentru bolnavii fără metastaze cerebrale, Alecensa a determinat o PFS de 34,8 luni în timp ce crizotinib de doar 14,7 luni
  • În cazul prezenței metastazelor cerebrale, PFS a fost de 27,7 luni pentru alecensa și de 7,4 luni pentru crizotinib

La începutul anului 2018 Comisia Europeană a aprobat alectinib ca monoterapie de linia I pentru tratarea adulților cu cancer pulmonar non-microcelular, ALK-pozitiv. În prezent medicamentul e aprobat în peste 45 de țări ca tratament de linie I în acest tip de cancer.

Rezultatele din studiul ALEX confirmă utilizarea Alencesa drept un nou standard pentru pacienții recent diagnosticați cu NSCLC ALK pozitiv, avansat.

Citește și alte articole despre principalele subiecte de la ASCO 2018: