#ASCO19. O dietă echilibrată reduce mortalitatea prin cancer de sân la femeile în post-menopauză

  • Altfel despre Cancer



Modificarea dietei și creșterea nivelului de exercițiu fizic sunt amintite adesea ca metode de scădere a riscului de a dezvolta o serie de boli, printre care și cancerul. Dar care este dieta cea mai potrivită și care este impactul la care ne putem aștepta de pe urma schimbării stilului de viață?

Primul studiu randomizat care arată că o dietă echilibrată (doze zilnice de fructe, legume și cereale, mai săracă în lipide față de grupul de control) scade mortalitatea prin cancer de sân la femeile în post-menopauză cu 21% a fost prezentat în cadrul întâlnirii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică – ASCO 2019.

abonare

„Dieta poate influența riscul de deces prin cancer de sân. Acest studiu arată clar că nu există dezavantaje, doar avantaje ale unei diete mai sănătoase. Există din ce în ce mai multe studii care arată efecte similare ale dietei într-o multitudine de tipuri de cancer”- președintele ASCO, Dr. Monica M. Bertagnolli.

În grupul dietei echilibrate, reduse în grăsimi, a fost înregistrată o scădere cu 15% a decesului de orice cauză după un diagnostic de cancer mamar și o scădere cu 21% a decesului prin cancer mamar. Participantele din grupul de intervenție au scăzut cu 3% în greutate, dar această scădere nu a avut efect asupra riscului de deces.

Designul studiului

WHI (Women’s Health Initiative- inițiativa de sănătate a femeii) este un grup de studii, finanțat de către guvernul american, asupra metodelor de prevenție a bolii cardiace, cancerelor mamare și colorectale și a fracturilor osteoporotice la femeile aflate la postmenopauză.

Studiul prezentat a implicat 48.835 de femei fără istoric de cancer mamar, cu vârsta cuprinsă între 50 și 79 de ani. Între anii 1993 și 1998, acestora le-a fost alocată fie continuarea dietei lor normale, în care lipidele reprezentau 32% din aportul caloric, fie o schimbare a dietei, cu ținta de a menține lipidele sub 20% din aportul caloric (în realitate s-a obținut o reducere a lipidelor până la 25%) și de a avea cel puțin o porție zilnică de legume, fructe și cereale. Femeile au urmat dieta alocată pentru o perioadă medie de 8,5 ani. Cercetătorii au continuat să urmărească participantele după terminarea intervenției pentru a determina efectul asupra mortalității prin cancer mamar. Până la momentul prezentării analizei, participantele au fost urmărite în medie 19,6 ani. În perioada 1993-2013 au fost diagnosticate 3.374 de cazuri de cancer de sân.

Cancerul de sân și factorii de risc modificabili

Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă formă de cancer la femei, cu 1,7 milioane noi cazuri diagnosticate în 2012 în întreaga lume și principala cauză de deces prin cancer la femei. Numeroși factori de risc sunt implicați, într-o anumită măsură, în apariția cancerului de sân. Conform unui studiu care a determinat că aproape jumătate din numărul de cazuri de cancer sunt evitabile, cancerul de sân este favorizat de excesul ponderal, consumul de alcool și sedentarism. În SUA în 2014, aproape o treime (28,7%) dintre cazurile de cancer de sân sunt cauzate de factori de risc evitabili.

Citește și: