#ASCO2017: O singură doză de radioterapie este suficientă în cazul compresiei tumorale a măduvei spinării

  • Medicina digitală



Rezultatele dintr-un studiu clinic de fază III prezentat la Congresul Societății Americane de Oncologie Clinică 2017 (ASCO) arată că un singur tratament cu radiație este la fel de eficient ca o săptămână completă de terapie.

In acest studiu s-au înrolat 688 de pacienți cu cancer de prostată metastatic (44%), cancer pulmonar (18%), cancer de sân (11%) și cancere gastro-intestinale (11%). Vârsta medie a fost de 70 de ani, iar 73% dintre pacienți au fost bărbați. Cercetătorii au tratat pacienții cu radioterapie cu fascicul extern, fie ca o singură doză de 8 Gy (unitatea derivată a dozei de radiații ionizante definită ca absorbția unui joule de energie radiantă per kilogram de materie), fie divizat în 5 zile cu doze de 20 Gy.

abonare

La intrarea în studiu, 66% dintre pacienți au avut starea ambulatorie de la gradul 1 (pacienții sunt capabili să meargă normal) la gradul 2 (pacienții sunt capabili să meargă cu ajutor de mers pe jos – cadre ortopedice). În cea de-a opta săptămână au fost raportate urmatoarele rezultate:

  • 69,5% dintre pacienții care au primit o doză unică de radioterapie și 73,3% dintre cei care au primit cinci doze au avut starea ambulatorie de la gradul 1 la gradul 2, arătând că atât tratamentele cu radiații mai scurte, cât și cele mai lungi au ajutat pacienții să rămână mobili;
  • Supraviețuirea a fost similară în cele două grupuri – 12,4 săptămâni cu doză unică vs. 13,7 săptămâni cu cinci doze (diferența nu a fost statistic semnificativă);
  • Proporția pacienților cu efecte secundare severe a fost similară în cele două grupuri (20,6% față de 20,4%), dar reacțiile adverse ușoare au fost mai puțin frecvente în grupul cu doză unică (51% vs. 56,9%).

“Recunoașterea precoce și tratamentul prompt al simptomelor compresiei maduvei spinării sunt esențiale pentru obținerea celor mai bune rezultate prin radioterapie”, a spus  Prof. Hoskin.

Un singur tratament cu radiație este la fel de eficient ca o săptămână completă de terapie.

În urma studiului s-a observat că, o doză unică de 8 Gy a fost la fel de eficace ca și fracțiunile multiple pentru starea ambulatorie la 8 săptămâni pentru pacienții care suferă de compresia maduvei spinării în fază metastatică. De asemenea, se recomandă utilizarea radioterapie cu o singură doză de 8 Gy. Beneficiul major al acestei doze unice este reducerea numărului de vizite în spital (doar o singură vizită), ceea ce oferă pacientului mai mult timp pentru a se bucura de viață, în special în cazul în care supraviețuirea este limitată la câteva luni.

“Cercetările noastre arată că o singură doză de radioterapie este suficientă ca standard de îngrijire pentru compresia canalului spinal metastatic, cel puțin pentru pacienții cu o speranță de viață scurtă”, a declarat autorul studiului Peter Hoskin, MD, oncolog la Mount Vernon Cancer Centre din Middlesex, Marea Britanie.

Compresiile medulare determină un sindrom în care măduva și rădăcinile medulare sunt comprimate de tumoră, infecţie, malformaţie vasculară a măduvei spinării sau artroza coloanei vertebrale pe care o suferă 5-10 % dintre pacienții cu experiență avansată de cancer. Tumorile din coloana vertebrală pot exercita presiune asupra canalului spinal, provocând dureri de spate, amorțeală, furnicături și dificultăți la mers. Fără tratament leziunile devin ireversibile și pot conduce la o paraplegie (paralizia totală a membrelor inferioare), iar pentru a beneficia de acest tratament, pacienții trebuie sa își petreacă o bună parte din timp în spitale.

Sursa foto: www.radiotherapy.ro