#ASH18. Medicina personalizată este fezabilă și utilă în leucemia acută mieloidă

  • Hematologie
  • Medicina personalizată



Un nou studiu arată fezabilitatea și utilitatea determinării subtipului molecular la pacienții cu leucemie acută mieloidă (LAM) înaintea inițierii tratamentului pentru a alege tratamentul potrivit pentru individul potrivit. Rezumatele studiului, prezentat în cadrul Congresului Societății Americane de Hematologie 2018, arată că folosirea medicinei personalizate este posibilă și în cazul cancerelor hematologice care trebuiesc tratate de urgență.

„Cred că viitorul tratamentului LAM va include testarea la patul bolnavului pentru a determina tipul de LAM și pentru a folosi această informație pentru a ghida tratamentul. Capacitatea de screening rapid și eficient este critică pentru a lua o decizie în mai puțin de 7 zile. Acest studiu demonstrează că aplicarea medicinei de precizie este fezabilă și eficientă”- autor principal Dr. Amy Burd, vice-președinte al strategiei de cercetare al Societății de Leucemie și Limfom.

Deoarece LAM progresează rapid iar testele de analiză genomică necesită 2-3 săptămâni, toți pacienții ajung să primească același tratament indiferent de subtipul LAM. În acest studiu cercetătorii au putut determina subtipul LAM în 7 zile sau mai puțin cu ajutorul testelor genetice asupra probelor sangvine.

abonare

Rezultatele prezentate aparțin studiului colaborativ multi-braț BEAT AML. Au fost analizate date a 365 de pacienți cu vârsta peste 60 de ani, cu LAM suspectă sau confirmată, înrolați în studiu în perioada 2016-2018. Dintre aceștia, 66 au fost eliminați din studiu prin infirmarea diagnosticului prezumptiv de LAM. Au fost folosite trei tehnici de analiză genetică (citogenetică, PCR- reacție de polimerizare în lanț, și secvențiere de generație următoare) pentru a crea profilul genetic al fiecărui pacient.

Până la momentul prezentării datelor preliminare, 146 de pacienți au început faza II a studiului, fiind tratați în cadrul unor studii experimentale ale terapiilor țintite ale LAM. Ceilalți pacienți nu au continuat cu a doua fază a studiului din varii motive precum alegerea terapiei standard LAM, înrolarea în alte studii clinice sau refuzarea terapiei. Studiul este conceput pentru a incorpora noi terapii experimentale pe măsură ce astea sunt dezvoltate. La începutul studiului, în 2016, existau 3 brațe de tratament. În prezent s-a ajuns la 11 brațe de tratament.

Așteptarea de câteva zile pentru a începe terapia după primirea diagnosticului a permis pacienților să ia decizii informate asupra terapiei, ceea ce nu era posibil cu abordarea anterioară.

Medicina personalizată presupune administrarea tratamentului potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Pacientul potrivit este acela care are identificate datele moleculare care-i permit să primească un anumit tratament, dar este în același timp și un pacient informat și educat, ca pre-condiții pentru reușita demersului terapeutic.

Citește și:

Sursă imagine feature: Pzucchel.