#ASH18: Eficacitate crescută și toxicitate scăzută prin asocierea ibrutinibului la terapia CAR-T în leucemia limfocitară cronică

  • Imuno-oncologia



În cadrul Congresului Societății Americane de Hematologie 2018 au fost prezentate rezultatele studiului JCAR014 care evaluează asocierea ibrutinibului la terapia celulară CAR-T. S-au înregistrat răspunsuri mai bune și mai puține reacții adverse, comparativ cu grupul de control care a primit numai terapie CAR-T.

„Aceste rezultate sugerează că asocierea ibrutinibului cu terapia CAR-T poate conduce la răspunsuri mai bune prin creșterea eficacității și scăderea toxicității”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Jordan Gauthier, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle. „Studiul de față este unul mic, implicând un total de 43 de pacienți, astfel încât descoperirile trebuiesc confirmate într-un studiu mai larg, prospectiv.”

În faza premergătoare studiului, cercetătorii au analizat terapia CAR-T ca tratament unic la 24 de pacienți cu leucemie limfocitară cronică tratați anterior cu ibrutinib, care fusese întrerupt înainte de începerea terapiei CAR-T în general din cauza evoluției nefavorabile a pacienților. Studii precedente au sugerat însă că prin continuarea tratamentului cu ibrutinib înainte, în timpul și după imunoterapia CAR-T poate fi prevenită progresia tumorală, îmbunătățită eficiență celulelor CAR-T și prevenit sindromul de eliberare a citokinelor (CRS – „cytokine release syndrome”).

abonare

În studiul prezentat, cercetătorii a înrolat un al doilea grup de 19 pacienți cu leucemie limfocitară cronică dificil de tratat, de vârste și caracteristici ale bolii similare grupului anterior. Pacienții din acest grup au continuat să primească ibrutinib înainte, în timpul și cel puțin 3 luni de la terapia cu celule CAR-T. Ulterior au fost comparate rezultatele celor două grupuri:

  • 83% din pacienții care au primit ibrutinib au înregistrat răspuns parțial sau complet, comparativ cu 65% din grupul de control (numai terapie celulară CAR-T).
  • Pacienții tratați cu ibrutinib erau mai predispuși să obțină răspuns molecular complet (absența detectării de ADN malign la nivelul măduvei).
  • Sindromul de eliberare a citokinelor s-a produs mai rar la pacienții care au asociat ibrutinib. Niciun pacient din acest grup nu a prezentat simptome severe ale CRS, comparativ cu 25% din grupul de control.
  • S-au înregistrat două decese, câte unul în fiecare grup.

„Din ceea ce cunoaștem, acestea sunt cele mai încurajatoare rezultate observate până acum prin asocierea terapiei CAR-T cu un agent terapeutic țintit. Deși celulele CAR-T s-au dezvoltat mult și au determinat rate crescute de răspuns, nu s-a înregistrat niciun caz de sindrom de eliberare a citokinelor la pacienții care au primit ibrutinib și terapie CAR-T” – Dr. Gauthier

Următorul pas al studiului este analiza prospectivă a efectelor combinației imunoterapeutice de ibrutinib cu terapie CAR-T într-o populație mai mare de pacienți.

Ibrutinib este o moleculă mică ce inhibă tirozin kinaza Bruton (TKB) și a fost dezvoltat pentru a inhiba anumite căi de semnalizare celulară, împiedicând astfel răspândirea și supraviețuirea celulelor maligne. Ibrutinib a fost aprobat de către FDA atât ca tratament inițial în leucemia limfocitară cronică, cât și ca terapie pentru formele dificil de tratat. Întreruperea tratamentului provoacă creștere tumorală rapidă („flare”), făcând boala chiar mai dificil de tratat.

Leucemia limfocitară cronică este o formă de cancer care afectează leucocitele și are cea mai mare frecvență la adulții în vârstă. Jumătate dintre cazuri sunt asimptomatice și sunt diagnosticate întâmplător pe baza testelor de sânge efectuate de rutină. Atunci când sunt prezente, simptomele cele mai frecvente sunt anemia și mărirea ganglionilor limfatici.

Pentru mai multe informații despre LLC, citește și:

Sursa foto: ScienceDaily